Gzik - przepis prosto z Poznania. Nie ma lepszego dodatku do ziemniaków, a zrobisz go w dwie minuty

Pyry z gzikiem to klasyka kuchni wielkopolskiej i sztandarowe danie tego regionu Polski. Przepis na gzik jest bardzo prosty i składa się z kilu podstawowych składników. Zatem jak przygotować najlepszy dodatek do ziemniaków? Kluczowy jest twaróg - powinien być pełnotłusty.
Zobacz wideo

Prawda jest taka, że wszyscy kochamy ziemniaki i możemy jeść je na okrągło. Na szczęście sposobów na ziemniaki jest całe mnóstwo, więc nie ma powodu do obaw, że popadniemy w monotonię. Dziś jednak mamy dla was przepis na najlepszy naszym zdaniem dodatek do ziemniaków w mundurkach. Nic bowiem nie może równać się z poznańską pyrą z gzikiem. Sprawdź, jak prosty to przepis i przekonaj się, dlaczego Poznaniacy zajadają się pyrami z gzikiem.

Gzik - przepis prosto z Poznania

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • ok. 200 g kwaśnej śmietany
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 główki rzodkiewki
  • dodatkowo do smaku: sól, pieprz, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku
  • ponadto: kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Gzik - sposób wykonania

  1. Twaróg przełóż do miski i dodaj śmietanę. Całość rozgnieć widelcem na gładką masę bez grudek.
  2. Szczypiorek posiekaj, rzodkiewkę zetrzyj na tarce i dodaj to miski z twarogiem. Dodaj sól, pieprz, a także starty czosnek i koperek, jeśli używasz.
  3. Całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Podawaj na ziemniakach przekrojonych na pół.

Tak prostego przepisu dawno u nas nie było. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj przepis na gzik - najlepszy dodatek do ziemniaków. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA