Ciasto czekoladowe to idealny dodatek do porannej kawy czy śmietankowych lodów. Niestety nie zawsze mamy czas i warunki, żeby przygotować pyszny wypiek w domu. Okazuje się jednak, że jego przygotowanie może być łatwiejsze niż kiedykolwiek - wystarczy, że mamy w domu mikrofalówkę.
Przepis na ciasto z mikrofali podbija TikToka, ma już ponad 200 tysięcy wyświetleń i jest bardzo prosty w wykonaniu. Do przygotowania czekoladowego wypieku potrzeba jedynie kilku składników. Bazą do jego przyrządzenia jest gotowa mieszanka, którą możemy kupić w każdym sklepie spożywczym.
Składniki:
Ciasto w proszku przesypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy jajka, wodę, olej i orzechy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do papierowej torebki i wstawiamy do mikrofali na 10 minut, wybierając najwyższą temperaturę.
Po tym czasie wyciągamy gotowy wypiek. Możemy udekorować go polewą czekoladową, czy zjeść z bitą śmietaną, gałką lodów czy owocami.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli mamy ochotę na małe co nieco, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie ciasta z mikrofali w niewielkim kubku. Alternatywą dla czekoladowego brownie mogą być niewielkie waniliowe i puszyste ciasta z mikrofalówki. Do ich przygotowania potrzebujemy podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu.
Składniki:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, mleko i cukier dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera lub blendera. Wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Tak powstałą masę przelewamy do dwóch kubeczków. Dodajemy po kilka borówek. Wkładamy do mikrofali na trzy minuty, ustawiając moc o wartości 750 W.
Należy pamiętać, aby kubki nie posiadały żadnych metalicznych złoceń. Może wtedy dojść do powstawania iskier w kuchence i grozić zwarciem lub wybuchem.