Ciasto z mikrofali - ten przepis podbija TikToka. Przygotujesz je w tylko kilka minut

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, nie jesteśmy zmuszeni stać godzinami w kuchni. Z pomocą przychodzi szybki przepis na ciasto z mikrofali. Jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Jak zrobić czekoladowy przysmak bez użycia piekarnika?
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Ciasto czekoladowe to idealny dodatek do porannej kawy czy śmietankowych lodów. Niestety nie zawsze mamy czas i warunki, żeby przygotować pyszny wypiek w domu. Okazuje się jednak, że jego przygotowanie może być łatwiejsze niż kiedykolwiek - wystarczy, że mamy w domu mikrofalówkę.

Ciasto z mikrofali, czyli jak zrobić brownie z użyciem papierowej torebki

Przepis na ciasto z mikrofali podbija TikToka, ma już ponad 200 tysięcy wyświetleń i jest bardzo prosty w wykonaniu. Do przygotowania czekoladowego wypieku potrzeba jedynie kilku składników. Bazą do jego przyrządzenia jest gotowa mieszanka, którą możemy kupić w każdym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • gotowe ciasto w proszku na brownie,
  • 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta drobno posiekanych orzechów,
  • papierowa torebka.

Ciasto w proszku przesypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy jajka, wodę, olej i orzechy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do papierowej torebki i wstawiamy do mikrofali na 10 minut, wybierając najwyższą temperaturę. 

Po tym czasie wyciągamy gotowy wypiek. Możemy udekorować go polewą czekoladową, czy zjeść z bitą śmietaną, gałką lodów czy owocami.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto z mikrofali w kubku, czyli szybki deser na raz

Jeżeli mamy ochotę na małe co nieco, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie ciasta z mikrofali w niewielkim kubku. Alternatywą dla czekoladowego brownie mogą być niewielkie waniliowe i puszyste ciasta z mikrofalówki. Do ich przygotowania potrzebujemy podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • jajko,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka borówek (opcjonalnie)

Do miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, mleko i cukier dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera lub blendera. Wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 

Tak powstałą masę przelewamy do dwóch kubeczków. Dodajemy po kilka borówek. Wkładamy do mikrofali na trzy minuty, ustawiając moc o wartości 750 W. 

Należy pamiętać, aby kubki nie posiadały żadnych metalicznych złoceń. Może wtedy dojść do powstawania iskier w kuchence i grozić zwarciem lub wybuchem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA