Sezon na młodą kapustę powoli dobiega końca. Dlatego też przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, które warto wypróbować jeszcze tego lata. Potrawy z młodej kapusty sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Co ważne, nie będziesz potrzebować dużej ilości składników do ich wykonania. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Przepisy na młodą kapustę - świeża surówka dodatkiem do obiadu
Przepisy na młodą kapustę mogą być naprawdę różnorodne. Jednym z najprostszych dań jest między innymi surówka. Młoda kapustka jest wprost idealna do tego typu potraw. Nieprzetworzona termicznie dostarcza nam jeszcze więcej witamin. Przejdźmy do wykonania:
Składniki:
- 1 młoda kapusta małej wielkości
- 2-3 marchewki
- 1 jabłko
- 1 por
- 1 koper
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kapustę umyć i posiekać nożem.
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Podobnie zrobić z marchewkami.
- Koper umyć i posiekać.
- Cytrynę sparzyć, przekroić i wycisnąć z niej sok. Następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Warzywa doprawić przyprawami. Dodać przygotowany dressing. Wymieszać.
Młoda kapusta z boczkiem, czyli lekkie domowe danie à la bigos
Młoda kapusta z boczkiem i grzybami to lżejsza wersja bigosu. Danie możemy zaserwować, jako lekki obiad bądź ciepłą kolację. Oto i sposób przyrządzenia:
Składniki:
- 1 młoda kapustka
- 500 gramów grzybów
- sól, pieprz
- majeranek
- kminek
- 300 gramów boczku
- 1-2 litry wody
- odrobina oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
- Kapustę umyć, obrać z pierwszych liści. Przekroić i włożyć do garnka z wodą. Osolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Następnie gotować na wolnym ogniu.
- Boczek opłukać pod bieżącą wodą, pokroić i podsmażyć na patelni.
- Grzyby umyć i pokroić. Dołożyć do smażącego się boczku.
- Kiedy kapusta będzie już miękka, należy ją posiekać. Następnie dodajemy przyprawy i zawartość patelni.
- Całość mieszamy.
Młoda kapusta z koperkiem i kaszą pęczak
Młoda kapusta z koperkiem i kaszą pęczak to ciekawa propozycja zarówno dla małych jak i dużych. Jest idealna na letni posiłek. Recepturę na nią znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 500 gramów kaszy pęczak
- 1 mała kapusta
- 1 koperek
- sól, pieprz
- majeranek
- kmin rzymski
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 2 litry wody
- odrobina oleju
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
- Kaszę należy ugotować. Nie może być ona jednak przegotowana.
- Posiekaną kapustę także gotujemy na miękko.
- Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Warzywa podsmażamy na patelni.
- Koperek myjemy i siekamy na drobno.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku.
- Na sam koniec dodajemy łyżeczkę masła, która sprawi, że konsystencja potrawy będzie kremowa.
Podane przez nas przepisy są proste, a co ważniejsze - stosunkowo szybkie jeżeli chodzi o wykonanie. Dania z młodej kapustki są smaczne i zdrowe! Mamy nadzieję, że przetestujecie nasze przepisy i że przypadną one Wam do gustu.
Zobacz też: Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny