Zupa grochowa - przepis prosto z polowego gara. Nie będziecie mogli nadążyć za nalewaniem dokładek

Zupa grochowa - przepis, który swoim smakiem podbił podniebienia wojskowych, nie bez powodu jest również jedną z ulubionych receptur Polaków. Prezentujemy niezawodny przepis, dzięki któremu grochówka zawsze wyjdzie idealna, niczym z polowego gara.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grochowa w wojskowym to kultowe danie, które cieszy się popularnością także wśród cywili. Jest często i chętnie serwowana podczas festynów i festiwali, ale można ją przygotować i w domowej kuchni. Historia zupy grochowej sięga kilku wieków, jednak obecny wygląd grochówki, która powinna być tak gęsta i tłusta, powstał dopiero w latach 70 ubiegłego wieku, kiedy ludzie zaczęli wykorzystywać do jej przygotowania wędzonki. Wcześniej mięso było rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić.

Istnieje przekonanie, że kto nie jadł nigdy wojskowej grochówki, ten nie wie jak smakuje smaczna zupa grochowa. Z naszym przepisem możecie ją stworzyć we własnej kuchni, a użycie składników dobrej jakości zagwarantuje zachwyt wśród domowników. Gwarantujemy, że nie będziecie mogli nadążyć za nalewaniem dokładek. 

Zupa grochowa - przepis, który musicie wypróbować 

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuskanego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • kilogram kości wieprzowych,
  • 500 g kiełbasy,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • kawałek pora,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • sól.

Zupa grochowa - przygotowanie w kilku prostych krokach. 

1. Wlej dwa litry wody do dużego garnka i wrzuć opłukane kości wieprzowe. Zagotuj wodę i od czasu do czasu wyławiaj pojawiające się na powierzchni szumowiny.

2. Do wywaru dodaj do nich liście laurowe oraz ziele angielskie i dalej gotuj zupę na małym ogniu.  

3. Obierz warzywa, umyj je pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Groch opłucz kilkukrotnie w wodzie, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i ewentualnych łupin. Wrzuć warzywa i groch do wywaru, dopraw solą i pieprzem, i zakryj pokrywką. 

4. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Podgrzewaj je, aż ładnie zarumienią się z każdej strony. Dodaj do nich wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smaż dalej na małym ogniu. Dodaj mięso do zupy i gotuj do chwili, aż warzywa i groch zmiękną. Dopraw zupę majerankiem i podawaj z chlebem

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem
Więcej o:
Copyright © Agora SA