Ogórki konserwowe - przepis dla fanów konkretnych smaków. Dodatek chili idealnie je podrasuje

Przepis na ogórki konserwowe jest bardzo prosty i jak tylko nadchodzi lato, w wielu polskich domach unosi się charakterystyczny zapach zalewy do korniszonów. Dziś jednak mamy dla ciebie coś ekstra - ogórki konserwowe na ostro z dodatkiem chili. Sprawdź jak przygotować najlepszą chrupiącą przekąskę, która zadowoli nawet bardzo wymagające podniebienia.
Zobacz wideo

Przepis na ogórki konserwowe jest bardzo prosty. Najważniejsza jak zawsze jest zalewa i jej odpowiednie proporcje. Jeśli jednak chcesz nieco ulepszyć swoje korniszony, dodaj do nich nieco ostrej papryczki. Nie bój się, że ten dodatek zdominuje smak ogórków - nic takiego się nie stanie, jedynie ostry dodatek podkreśli smak małych, chrupiących ogórków. Nie ma nic lepszego do kanapki lub jako szybka przekąska, kiedy nagle najdzie cię ochota na coś na ostro.

Pyry z gzikiemGzik - przepis. Nie ma lepszego dodatku do ziemniaków

Ogórki konserwowe - przepis z dodatkiem chili

Składniki:

  • ok. 2 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • 3 pełne łyżki soli
  • 3 łyżeczki chili (dodaj więcej lub mniej, w zależności od preferencji)

Zalewa:

  • ok. 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • kilka listków laurowych
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego

Ogórki konserwowe z chili - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj oraz odetnij im końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i przełóż do większej miski.
  2. Do ogórków dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj je i odłóż w chłodne miejsca na 3-4 godziny, by lekko puściły wodę.
  3. Wodę spod ogórków odlej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
  4. Teraz zajmij się zalewą. Wszystkie składniki umieść w garnku, dokładnie zamieszaj i zagotuj. Następnie zalej zalewą ogórki i pozostaw, by wszystko ostygło.
  5. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż ogórki, układaj je dosyć ciasno. Kiedy zapełnisz słoiki, zalej je zalewą. Szczelnie zakręć i zapasteryzuj przez 10 minut w garnku z wodą.

Takie ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach. Należy przechowywać je w zaciemnionym i suchym miejscu. 

Co zrobić z niedopitym piwem?Co zrobić z niedopitym piwem? Zapomnij o wylewaniu do zlewu

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: