Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ocet jabłkowy to niepozorny produkt, który ma cały wachlarz różnych zastosowań - od kosmetycznych po zdrowotne. To także idealny zamiennik wszystkich produktów BIO do sprzątania, które często nie mają nic wspólnego z ekologią. Sprawdź, jak wykorzystać jabłkowo-octowy roztwór i przygotuj go we własnej kuchni.
Ocet jabłkowy dostępny jest w sklepach, niestety często jest on słabej jakości, dlatego też lepiej wykonać go samodzielnie w domu. Tylko wtedy mamy gwarancję, że jest prawdziwy, naturalny, bez chemicznych dodatków. Mikstura domowej produkcji ma całkiem sporo prozdrowotnych właściwości i dobroczynnych składników takich jak:
Ocet jabłkowy wytwarzany jest naturalnie z jabłek i posiada - oprócz bursztynowego koloru, również kwaśny smak i wyrazisty, dość kwaśny, lecz wciąż wyczuwalnie owocowy zapach. Dzięki temu jest to idealny dodatek do sałatek i innych potraw. Ponadto spożywany w odpowiednich ilościach - 15-30 ml dziennie - i zawsze rozcieńczony w wodzie, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i wykazuje przy tym korzystne właściwości wobec ludzkiego organizmu.
Składniki:
Sposób przygotowania: