Ocet jabłkowy - przepis naszych babć. Ten niepozorny produkt ma cały wachlarz zastosowań

Ocet jabłkowy - przepis, który znały nasze babcie. Produkt ten ma niesamowite działanie i wiele zastosowań zarówno kosmetycznych, leczniczych jak i kuchennych. Przygotowany według starej, domowej receptury okaże się niezbędnym elementem naszej spiżarni. Wystarczą trzy i składniki i odrobina cierpliwości, by uzyskać zadowalający efekt.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ocet jabłkowy to niepozorny produkt, który ma cały wachlarz różnych zastosowań - od kosmetycznych po zdrowotne. To także idealny zamiennik wszystkich produktów BIO do sprzątania, które często nie mają nic wspólnego z ekologią. Sprawdź, jak wykorzystać jabłkowo-octowy roztwór i przygotuj go we własnej kuchni.

Ocet jabłkowy - przepis na ekologiczny, domowy produkt

Ocet jabłkowy dostępny jest w sklepach, niestety często jest on słabej jakości, dlatego też lepiej wykonać go samodzielnie w domu. Tylko wtedy mamy gwarancję, że jest prawdziwy, naturalny, bez chemicznych dodatków. Mikstura domowej produkcji ma całkiem sporo prozdrowotnych właściwości i dobroczynnych składników takich jak: 

  • fluor,
  • miedź, 
  • sód,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminy A, E, C, P czy B. 
Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Ocet jabłkowy wytwarzany jest naturalnie z jabłek i posiada - oprócz bursztynowego koloru, również kwaśny smak i wyrazisty, dość kwaśny, lecz wciąż wyczuwalnie owocowy zapach. Dzięki temu jest to idealny dodatek do sałatek i innych potraw. Ponadto spożywany w odpowiednich ilościach - 15-30 ml dziennie - i zawsze rozcieńczony w wodzie, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i wykazuje przy tym korzystne właściwości wobec ludzkiego organizmu.  

Ocet jabłkowy - przepis

Składniki: 

  • 1 kg jabłek, najlepsze odmiany to: zimowy boiken, papierówki, antonówki, renety.
  • 1 l letniej, przegotowanej wody
  • 5 łyżek stołowych cukru (ilość cukru zależy od smaku jabłek).

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia jabłek, a następnie pokrojenia ich na ćwiartki. 
  2. Pokrojone jabłka umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
  3. Szklane naczynie przykrywamy gazą lub bardzo cienką, bawełnianą ściereczką i zabezpieczamy gumką lub sznurkiem. 
  4. Słoik odkładamy w ciemne i ciepłe miejsce. Warto pamiętać, ze owoce w żaden sposób nie mogą wystawać ponad powierzchnię wody - w przeciwnym razie rozwinie się pleśń, a ocet będzie niezdatny. 
  5. Warto raz dziennie zamieszać substancję łyżką, by zapewnić równomierny przepływ tlenu. 
  6. Fermentacja trwa od dwóch do pięciu tygodni. Po tym czasie ocet jabłkowy jest gotowy do użytku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.