Kopytka - przepis na aromatyczną wersję polskiej klasyki. Dwa składniki sprawią, że pokochasz je na nowo

Kopytka z dynią i szałwią są aromatyczną wersją klasycznego, polskiego przepisu. Są proste i szybkie do zrobienia, a dodatki naprawdę podbijają smak. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sycący posiłek, to jesteś w dobrym miejscu. Kopytka z pieczoną dynią i szałwia są naprawdę delikatne i pyszne. Receptura została zaczerpnięta z oficjalnej strony internetowej "Smaki Życia".

KopytkaNieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki

Kopytka wymagają tylko kilku produktów. Zobacz, co przygotować

Do zrobienia kopytek z pieczoną dynią i szałwia potrzeba następujących składników:

  • ziemniaków (najlepiej mączystych) - półtora kilograma,
  • dyni - ćwierć kilograma,
  • masła - ćwierć kostki,
  • parmezanu (lub podobnego sera) - 50 gramów,
  • mąki pszennej - szklanki (ewentualnie plus kilka łyżek),
  • jajek - 2 sztuki,
  • oliwy - 4 łyżki,
  • szałwii (świeżej) - kilku gałązek,
  • soli - odrobiny do smaku.

kopytkaPrzepis na kopytka, domowe kluseczki z kilku składników

Przygotowanie kopytek. Oto co musisz zrobić

Wykonanie kopytek z dynią i szałwią jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia;
  2. Lekko ciepłe zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia;
  3. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wyrób ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk;
  4. Podsypuj ciasto mąką podczas wyrabiania; Pamiętaj, że im szybciej wyrobisz ciasto i im mniej dodasz mąki, tym kopytka będą delikatniejsze;
  5. Podziel ciasto na pięć lub sześć części, z których formuj rulony;
  6. Spłaszcz ciasto odrobinę, po czym pokrój w romby, czyli kopytka;
  7. Gotowe kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez trzy minuty od wypłynięcia;
  8. Dynię obierz, pokrój w kostkę, skrop oliwą i ułóż na blasze z papierem do pieczenia;
  9. Piecz w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka;
  10. Szałwię opłucz, osusz I oderwij listki;
  11. Rozgrzej patelnię z masłem, po czym wrzuć listki szałwii i smaż pół minuty;
  12. Wymieszaj kopytka z pieczoną dynią i smażonymi listkami szałwii.

Podawaj z posypką z parmezanu (lub podobnego sera).

Smacznego!

Więcej o: