Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sycący posiłek, to jesteś w dobrym miejscu. Kopytka z pieczoną dynią i szałwia są naprawdę delikatne i pyszne. Receptura została zaczerpnięta z oficjalnej strony internetowej "Smaki Życia".
Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki
Kopytka wymagają tylko kilku produktów. Zobacz, co przygotować
Do zrobienia kopytek z pieczoną dynią i szałwia potrzeba następujących składników:
- ziemniaków (najlepiej mączystych) - półtora kilograma,
- dyni - ćwierć kilograma,
- masła - ćwierć kostki,
- parmezanu (lub podobnego sera) - 50 gramów,
- mąki pszennej - szklanki (ewentualnie plus kilka łyżek),
- jajek - 2 sztuki,
- oliwy - 4 łyżki,
- szałwii (świeżej) - kilku gałązek,
- soli - odrobiny do smaku.
Przepis na kopytka, domowe kluseczki z kilku składników
Przygotowanie kopytek. Oto co musisz zrobić
Wykonanie kopytek z dynią i szałwią jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu:
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia;
- Lekko ciepłe zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia;
- Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wyrób ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk;
- Podsypuj ciasto mąką podczas wyrabiania; Pamiętaj, że im szybciej wyrobisz ciasto i im mniej dodasz mąki, tym kopytka będą delikatniejsze;
- Podziel ciasto na pięć lub sześć części, z których formuj rulony;
- Spłaszcz ciasto odrobinę, po czym pokrój w romby, czyli kopytka;
- Gotowe kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez trzy minuty od wypłynięcia;
- Dynię obierz, pokrój w kostkę, skrop oliwą i ułóż na blasze z papierem do pieczenia;
- Piecz w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka;
- Szałwię opłucz, osusz I oderwij listki;
- Rozgrzej patelnię z masłem, po czym wrzuć listki szałwii i smaż pół minuty;
- Wymieszaj kopytka z pieczoną dynią i smażonymi listkami szałwii.
Podawaj z posypką z parmezanu (lub podobnego sera).
Smacznego!