Wykonanie sałatki szwedzkiej jet bardzo proste - poszatkowane ogórki z dodatkami zalewamy zalewą i zimą mamy najlepszy dodatek do obiadu. Dziś jednak z chęcią podzielimy się z tobą przepisem na sałatkę szwedzką, która nie ma sobie równych.
Sałatka szwedzka - przepis na najlepszy dodatek do obiadu
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych (średnich albo większych)
- 0,5 kg marchewki
- ok. 0,5 kg cebuli (możesz dać więcej)
- 2 główki czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
Sałatka szwedzka - sposób wykonania krok po kroku
- Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry. Możesz je także poszatkować. Cebulę pokrój w piórka, czosnek obierz i każdy z ząbków przekrój na pół, z kolei marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do warzyw dodaj sól, pieprz, a także ocet, cukier i olej. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi, lekko dociskając i ugniatając, by składniki oddały maksimum swojego smaku.
- Sałatkę odłóż na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie nakładaj do nich sałatkę i porządnie dociskaj. Każdy słoik szczelnie zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki. Następnie zalej je wodą nieco poniżej poziomy zakrętek. Włącz średni ogień i pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowana sałatka zimą przypomni ci lato i beztroskie chwile. Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak swojej sałatki szwedzkiej, możesz dodać do niej paprykę pokrojoną w paski - również będzie świetnie smakowała.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.