Szybki obiad z makaronem - przepis na włoską ucztę w czterech ścianach. Wystarczą trzy składniki

Kocham włoską kuchnię, mogłabym codziennie zajadać się makaronem z dużą ilością sera. Niestety nie jest łaskawa dla sylwetki. Ale gdy nie mam pomysłu, co podać na obiad serwuję właśnie to danie. Robi się je błyskawicznie i smakuje jak z najlepszej włoskiej knajpki.

To jedna z najpopularniejszych kuchni w Polsce. Polacy kochają ją za dużą ilość glutenu oraz ser. Nie sposób się jej oprzeć, dlatego tak chętnie odtwarzamy ją we własnych czterech ścianach. Dziś przepis na ekspresowy makaron z masłem oraz parmezanem lub grana padano. Z trzech składników możesz wyczarować przepyszne danie. Jeśli chcesz urozmaicić swój makaron śmiało możesz dodać cebulkę, czosnek czy boczek, ale gwarantujemy, że sam w sobie jest niebiański i smakuje wybitnie bez dodatków. Do dzieła!

Zobacz wideo Makron w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał z Włoch

Składniki:

  • Makaron spaghetti (spora garść)
  • Starty ser (grana padano lub parmezan, duża garść)
  • Masło (2 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makron. Do bulgoczącej wody dodaj sól oraz spaghetti. Pamiętaj, aby odebrać pół szklaneczki wody z makaronu, przyda się do sosu.
  2. Ugotowany makaron odcedź, nie przepłukuj zimną wodą, wrzuć na patelnię, dodaj masło, ser oraz wodę z makaronu (na początku 2-3 łyżki). Całość smaż na minimalnym ogniu. Masło oraz ser muszą się rozpuścić i uzyskać konsystencję kremowego sosu, jeśli jest taka potrzeba dodaj jeszcze troszkę wody z makaronu. Całość delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż na talerz, posyp świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby dodatkową porcją sera.

To banalny przepis na makaron. Szybki obiad, który przeniesie cię do Włoch. Robi się go dosłownie w kwadrans, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Za każdym razem, gdy nie mam pomysłu na obiad serwuję go swoim bliskim i każdy jest zachwycony.  Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.