Tiramisu - przepis na włoski deser, który smakuje jak z prawdziwej rodzinnej trattorii

Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser warto znać. Ta przepyszna słodycz będzie bowiem idealnym wyborem w upalne, letnie dni. Przedstawimy przepis jak z przepiśnika włoskiej mammy.

Tiramisu jest niezwykle popularne na całym świecie. Włoski deser swój charakterystyczny smak zawdzięcza śmietankowo-jajecznemu kremowi i biszkoptom nasączonym kawą. Obecnie w przepisach często znajdziemy również dodatek amaretto, pierwotnie jednak był to deser bezalkoholowy, tworzony jedynie z dodatkiem kawy. Przede wszystkim jednak tiramisu miało być lekkim i orzeźwiającym deserem, który idealnie sprawdzi się w upalnych Włoszech.

Tiramisu - przepis na tradycyjny deser prosto z włoskiej trattorii

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 3 białka,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 do 250 g biszkoptów do tiramisu (Savoiardi),
  • ok. 280 ml mocnej kawy,
  • ok. 60 ml wina Marsala (można pominąć i dać więcej kawy),
  • kakao gorzkie do posypania na wierzch. 

Tiramisu - wykonanie w kilku krokach. Będziesz cieszyć się wyjątkowym włoskim smakiem 

1. Zaparzyć kawę i zostawić do przestudzenia. Gdy kawa będzie chłodna, dodać do niej marsalę (jeśli używamy) i wymieszać. Płyn powinien być w średniej misce, takiej, w której wygodnie będzie maczać biszkopty.

2. Jajka dla bezpieczeństwa najlepiej umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek. W przepisie wykorzystamy sześć żółtek i trzy białka.

3. Do żółtek dodać mniej więcej 2/3 cukru z przepisu i ucierać mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy.

4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

5. Żółtka połączyć z mascarpone. Masę i ser należy łączyć bardzo delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki, mieszając składniki kolistymi ruchami od dna naczynia ku górze. Mascarpone nie lubi ubijania, i właśnie dlatego najlepiej użyć łyżki, a nie miksera. Po połączeniu masa powinna być nadal gęsta i puszysta. 

6. Do masy żółtkowo-serowej dodać ubite białka - również zamieszać je delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty i w miarę trzymać formę.

7. Biszkopty namaczać pojedynczo. Dany biszkopt zanurzać w kawie na ok. sekundę, następnie szybko obrócić na drugą stronę i po sekundzie wyjąć. Biszkopt powinien jedynie delikatnie nasiąknąć z zewnątrz. 

8. W naczyniu gęsto ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wyłożyć połowę kremu i delikatnie go rozprowadzić. Na krem wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

9. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

20. Przed podaniem posypać wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao.

Więcej inspiracji na przepyszne desery znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: