Jagodzianki to zdecydowanie najlepszy deser wszechczasów. Nie sposób się im oprzeć. Teraz są dostępne w każdej cukierni, kuszą swoim złocistym kolorem. Dlatego dziś mamy dosyć prosty przepis właśnie na jagodzianki. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby samodzielnie zrobić je w domu. Do dzieła, czas na najlepsze jagodzianki w mieście!
Zobacz wideo
Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna
Składniki:
- Mąką pszenna (500g)
- Drożdże instant (8g)
- Szklanka ciepłego mleka
- Jajka (3 żółtka)
- Cukier (pół szklanki)
- Masło (80g)
- Nadzienie:
- Jagody (400g)
- Cukier (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
Kruszonka :
Mąka pszenna (niecała szklanka)
Cukier (pół szklanki)
Masło (100g)
Dodatkowo:
- 1 jajko +1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek)
Przygotowanie:
- W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego masło, poczekaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj drożdże instant, mąkę pszenną, żółtka, mlekiem z masłem oraz cukrem. Zagnieć ciasto, aby było elastyczne i miało jednolitą konsystencję. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1.5h.
- W międzyczasie umyj jagody, dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Po 1.5h wyciągnij ciasto z miski, ugnieć i podziel na 10 części. Każdą z tych części delikatnie rozwałkuj na płasko i na sam środek wyłóż łyżkę jagód. Zlep ciasto w kulkę i ułóż dołem na blaszkę.
- Z każdą kolejną zrób to samo, gdy wszystkie będą gotowe na blaszce, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 min.
- Zajmij się kruszonką, zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier oraz mąkę, zagnieć na jednolitą masę.
- Jajko z mlekiem roztrzep za pomocą widelca.
- Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem oraz kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piecz przez około 25-30 min.
Domowe jagodzianki to perfekcyjny deser dla całej rodziny. Same wchodzą do buzi i nie sposób się im oprzeć. Smacznego!