Jagodzianki - przepis na letni deser naładowany energią słoneczną. Są banalnie proste

To jeden z moich ulubionych słodyczy latem. Kocham ich delikatnie kwaskowaty smak, słodką kruszonkę i puszyste ciasto. Wbrew pozorom nie są wcale trudne do przygotowania. Wystarczy odrobina cierpliwości i miłości.

Jagodzianki to zdecydowanie najlepszy deser wszechczasów. Nie sposób się im oprzeć. Teraz są dostępne w każdej cukierni, kuszą swoim złocistym kolorem. Dlatego dziś mamy dosyć prosty przepis właśnie na jagodzianki. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby samodzielnie zrobić je w domu. Do dzieła, czas na najlepsze jagodzianki w mieście!

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Składniki:

  • Mąką pszenna (500g)
  • Drożdże instant (8g)
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Jajka (3 żółtka)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Masło (80g)
  • Nadzienie:
  • Jagody (400g)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)

Kruszonka :

Mąka pszenna (niecała szklanka)

Cukier (pół szklanki)

Masło (100g)

Dodatkowo:

  • 1 jajko +1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek)

Przygotowanie:

  1. W garnuszku podgrzej mleko, dodaj do niego masło, poczekaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj drożdże instant, mąkę pszenną, żółtka, mlekiem z masłem oraz cukrem. Zagnieć ciasto, aby było elastyczne i miało jednolitą konsystencję. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1.5h.
  3. W międzyczasie umyj jagody, dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  4. Po 1.5h wyciągnij ciasto z miski, ugnieć i podziel na 10 części. Każdą z tych części delikatnie rozwałkuj na płasko i na sam środek wyłóż łyżkę jagód. Zlep ciasto w kulkę i ułóż dołem na blaszkę.
  5. Z każdą kolejną zrób to samo, gdy wszystkie będą gotowe na blaszce, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 min.
  6. Zajmij się kruszonką, zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier oraz mąkę, zagnieć na jednolitą masę.
  7. Jajko z mlekiem roztrzep za pomocą widelca.
  8. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem oraz kruszonką.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piecz przez około 25-30 min.

Domowe jagodzianki to perfekcyjny deser dla całej rodziny. Same wchodzą do buzi i nie sposób się im oprzeć.  Smacznego!

Więcej o: