Letnia zupa jarzynowa - przepis. Sztuczka z masłem podkręci smak

Zupa jarzynowa to prawdziwa gwiazda kuchni. Łączy esencjonalne warzywa, a duża dowolność ich doboru sprawia, że zawsze smakuje nieco inaczej i się nie nudzi. Latem warto wykorzystać dostępność świeżych produktów na bazarkach i przyrządzić obiad, za którym będziemy tęsknić w zimowych miesiącach. Dodatkowa sztuczka z masłem nada wywarowi wyjątkowej kremowości i delikatności.

Smak zupy jarzynowej szczególnie upodobały sobie dzieci. Kiedy sięgnę pamięcią 20 lat wstecz, bardzo wyraźnie wybijają się moje prośby do mamy, by gotować ją niemal codziennie. Właściwie, jarzynową lubię do dziś i wychodzę z założenia, że dzięki użyciu świeżych warzyw, można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Podpowiem, jak przyrządzić wybitną zupę jarzynową na maśle. 

Domowy izotonik z miodem i sokiem z cytrynyDomowy izotonik. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda

Zupa jarzynowa - przepis. Składniki

  • 2 marchewki,
  • pół świeżego kalafiora,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • kilka różyczek brokułu,
  • 10 brukselek,
  • kawałek selera,
  • garść świeżej fasolki szparagowej,
  • garść świeżego groszku,
  • 5 łyżek masła do smażenia,
  • przyprawy: sól, świeży pieprz, 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, łyżeczka lubczyku,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • opcjonalnie: świeży koperek lub natka pietruszki.

Jak przechowywać wędlinę, aby pozostała świeża?Wędliny w lodówce, czyli jak poprawnie przechowywać żywność

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku zagotuj około 2,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, pół łyżeczki soli i świeży pieprz,

2. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ziemniaki pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka. Kalafiora i brokuł podziel na różyczki, fasolce szparagowej i groszkowi obetnij twarde końcówki,

3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj ziemniaki. Smaż razem 3 minuty, a następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa i liście laurowe. Smaż jeszcze 5 min,

4. Całą zawartość patelni przerzuć do garnka z gotującą się wodą,

5. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną (po około 20 min), dodaj zahartowaną śmietankę, lubczyk i majeranek. Gotuj jeszcze 3 min,

6.  Gorącą zupę jarzynową podawaj z koperkiem lub natką pietruszki oraz kromką świeżego pieczywa.

Więcej o: