Smak zupy jarzynowej szczególnie upodobały sobie dzieci. Kiedy sięgnę pamięcią 20 lat wstecz, bardzo wyraźnie wybijają się moje prośby do mamy, by gotować ją niemal codziennie. Właściwie, jarzynową lubię do dziś i wychodzę z założenia, że dzięki użyciu świeżych warzyw, można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Podpowiem, jak przyrządzić wybitną zupę jarzynową na maśle.
1. W dużym garnku zagotuj około 2,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, pół łyżeczki soli i świeży pieprz,
2. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ziemniaki pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka. Kalafiora i brokuł podziel na różyczki, fasolce szparagowej i groszkowi obetnij twarde końcówki,
3. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj ziemniaki. Smaż razem 3 minuty, a następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa i liście laurowe. Smaż jeszcze 5 min,
4. Całą zawartość patelni przerzuć do garnka z gotującą się wodą,
5. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną (po około 20 min), dodaj zahartowaną śmietankę, lubczyk i majeranek. Gotuj jeszcze 3 min,
6. Gorącą zupę jarzynową podawaj z koperkiem lub natką pietruszki oraz kromką świeżego pieczywa.