Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Jak zrobić ogórki w musztardzie? Przepis jest całkiem łatwy, więc każdy powinien dać radę. Takie przetwory można zjeść na wiele sposobów - dodać do sałatki czy koreczków, położyć na kanapce czy po prostu użyć jako surówki. Zastosowań jest wiele, więc nic, tylko spróbować.
Aromatyczne ogórki w musztardzie - zobacz, czego do nich potrzebujesz
Do zrobienia musztardowych ogórków potrzebne są takie składniki jak:
- ogórki - 2 - 3 kilogramy (zależnie od wielkości),
- woda - 2 litry,
- ocet - szklanka,
- cukier - tyle samo, ile octu,
- musztarda (najlepiej sarepska) - 5 łyżek,
- sól - 2,5 płaskiej łyżki,
- ziele angielskie - 2 łyżki,
- liście laurowe - garść,
- czosnek - pół ząbka na słoik,
- gorczyca biała - łyżeczka.
Jeśli chcesz, możesz też dodać inne warzywa, takie jak marchewka, słodka papryka czy cebula. Nie są one jednak niezbędne.
Przygotowanie ogórków w musztardzie jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości
Najpierw przygotuj sobie czyste (najlepiej wyparzone) słoiki. Potem postępuj według instrukcji:
- Do każdego słoika wrzuć na dno po równo ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę oraz czosnek;
- Każdy słoik z ziołami uzupełnij ogórkami - mogą być całe lub krojone w ćwiartki, jak wolisz;
- Przygotuj zalewę - zagotuj wodę, po czym dodaj do niej ocet, cukier i sól. Dobrze wszystko wymieszaj;
- Pozostaw zalewę do przestygnięcia, po czym dodaj musztardę i znów wymieszaj płyn;
- Ostudzoną zalewę wlej do uprzednio przygotowanych słoików z ogórkami i ziołami;
- Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj;
- Gotowe ogórki w musztardzie odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.
Smacznego!