Aromatyczne ogórki w musztardzie. Przygotuj je teraz, a podziękujesz sobie zimą

Ogórki w musztardzie są pysznym i aromatycznym dodatkiem do posiłków. Chociaż można je kupić w sklepie, to lepiej i smaczniej zrobić samemu w domu według naszego przepisu. Na pewno nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Jak zrobić ogórki w musztardzie? Przepis jest całkiem łatwy, więc każdy powinien dać radę. Takie przetwory można zjeść na wiele sposobów - dodać do sałatki czy koreczków, położyć na kanapce czy po prostu użyć jako surówki. Zastosowań jest wiele, więc nic, tylko spróbować.

Aromatyczne ogórki w musztardzie - zobacz, czego do nich potrzebujesz

Do zrobienia musztardowych ogórków potrzebne są takie składniki jak:

  • ogórki - 2 - 3 kilogramy (zależnie od wielkości),
  • woda - 2 litry,
  • ocet - szklanka,
  • cukier - tyle samo, ile octu,
  • musztarda (najlepiej sarepska) - 5 łyżek,
  • sól - 2,5 płaskiej łyżki,
  • ziele angielskie - 2 łyżki,
  • liście laurowe - garść,
  • czosnek - pół ząbka na słoik,
  • gorczyca biała - łyżeczka.

Jeśli chcesz, możesz też dodać inne warzywa, takie jak marchewka, słodka papryka czy cebula. Nie są one jednak niezbędne.

Przygotowanie ogórków w musztardzie jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości

Najpierw przygotuj sobie czyste (najlepiej wyparzone) słoiki. Potem postępuj według instrukcji:

  1. Do każdego słoika wrzuć na dno po równo ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę oraz czosnek;
  2. Każdy słoik z ziołami uzupełnij ogórkami - mogą być całe lub krojone w ćwiartki, jak wolisz;
  3. Przygotuj zalewę - zagotuj wodę, po czym dodaj do niej ocet, cukier i sól. Dobrze wszystko wymieszaj;
  4. Pozostaw zalewę do przestygnięcia, po czym dodaj musztardę i znów wymieszaj płyn;
  5. Ostudzoną zalewę wlej do uprzednio przygotowanych słoików z ogórkami i ziołami;
  6. Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj;
  7. Gotowe ogórki w musztardzie odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA