Zupa koperkowa - przepis według Ewy Wachowicz. Ten jeden tajemniczy składnik gwarantuje idealny smak

Zupa koperkowa - przepis Ewy Wachowicz warto wypróbować. Autorka receptury zdradza bowiem, jaki składnik sprawia, że zupa zawsze wychodzi idealna. Zróbcie ją sami i zaskoczcie swoich domowników.

Zupa koperkowa jest pysznym i sycącym daniem, idealnym na wiosenno-letnie obiady. Koperek ma wiele właściwości zdrowotnych i świetnie podkręca smak potraw. Nic więc dziwnego, że zupa koperkowa jest jedną z ulubionych propozycji obiadowych Polaków. Ewa Wachowicz proponuje własną wariację wykonania tej zupy. Dzięki dodatkowi brukselki stanowi ona ciekawą i pyszną alternatywę dla tradycyjnych przepisów

Zupa koperkowa - przepis, który warto wypróbować w swojej kuchni 

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • 1,5 l wywaru z kurczaka,
  • gałązka kopru,
  • 300 g brukselki (może być mrożona),
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • pęczek koperku.

Ten składnik podkręci smak potrawy. Dodaj go do swojej zupy 

1. W garnku rozgrzać masło i oliwę.

2. Wrzucić i przesmażyć pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać wywarem z kurczaka, wrzucić koper i gotować przez chwilę. Pod koniec dorzucić brukselkę i gotować do miękkości.

3. Koper wyjąć. Zupę zabielić śmietaną (wcześniej ją zahartować). Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Więcej propozycji na przepyszne zupy znajdziesz na Gazeta.pl

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby
Więcej o:
Copyright © Agora SA