Zupa koperkowa jest pysznym i sycącym daniem, idealnym na wiosenno-letnie obiady. Koperek ma wiele właściwości zdrowotnych i świetnie podkręca smak potraw. Nic więc dziwnego, że zupa koperkowa jest jedną z ulubionych propozycji obiadowych Polaków. Ewa Wachowicz proponuje własną wariację wykonania tej zupy. Dzięki dodatkowi brukselki stanowi ona ciekawą i pyszną alternatywę dla tradycyjnych przepisów.
Składniki:
Ten składnik podkręci smak potrawy. Dodaj go do swojej zupy
1. W garnku rozgrzać masło i oliwę.
2. Wrzucić i przesmażyć pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać wywarem z kurczaka, wrzucić koper i gotować przez chwilę. Pod koniec dorzucić brukselkę i gotować do miękkości.
3. Koper wyjąć. Zupę zabielić śmietaną (wcześniej ją zahartować). Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Więcej propozycji na przepyszne zupy znajdziesz na Gazeta.pl