Szybkie i łatwe ciasto z truskawkami - banalny przepis na najlepszy deser w roku. Samo przygotowanie zajmie chwilę

Domowe ciasta to moja słabość. Zapach unoszący się w całym domu, ciepło bijące z piekarnika. Kojarzy mi się z dzieciństwem i czasem spędzonym u babci. Sezon na truskawki jeszcze trwa, dlatego warto go dobrze wykorzystać.

Ciasto z truskawkami kochają mali i duzi. To jeden z najprostszych deserów, który skradnie serce każdego. Nie musisz mieć specjalnego sprzętu czy wielkich umiejętności cukierniczych. Wystarczy chwila cierpliwości i troszkę serca. Aby je przygotować potrzebujesz dosłownie podstawowych składników, jak mąka czy jajka. Nic prostszego, do dzieła.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Składniki:

  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia ( 2 łyżeczki)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Olej (pół szklanki)
  • Truskawki (500g)
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijaj mikserem.
  3. Do masy dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułóż truskawki.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez godzinę (do suchego patyczka).

Ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem i najlepiej podawaj z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Jest delikatne, puszyste, gwarantujemy, że niejedna ręka sięgnie po dokładkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.