Spaghetti bolognese to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych potraw z makaronem. Aromatyczny, gęsty sos, zwany ragù alla bolognese i sprężysty makaron to coś, co nieraz śni się nam po nocach. To danie zawojowało świat i obok pizzy i ravioli uchodzi za klasyk kuchni włoskiej. Tylko co na to Włosi? Okazuje się, że spaghetti bolognese...to nie spaghetti. W Bolonii do tego dania tradycyjnie używa się makaronu tagliatelle, ponieważ ze spaghetti słyną południowe regiony słonecznej Italii. Tylko czy faktycznie popełnimy błąd, używając takiego, a nie innego makaronu? Dziś zaprezentujemy wam oryginalny przepis na aromatyczny sos boloński, a to jakiego makaronu użyjesz, zależy od ciebie.
Spaghetti (lub nie) bolognese - sposob na pyszny makaron po włosku
Składniki potrzebne na sos:
- 300 g mielonej wołowiny
- 130 g passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- 100 g pancetty (lub wędzonego boczku)
- 400 ml bulionu wołowego
- 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- sól, pieprz, suszone oregano
- olej
- dodatkowo: 400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti, starty parmezan
Sposób wykonania:
- Warzywa oraz pancettę pokrój w kostkę. W szerokim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju i dodaj warzywa oraz pancettę i na średnim ogniu podsmażaj ok. 5 minut. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.
- Do garnka wlej wino i drewnianą łopatką zbierz lekko przypalone kawałki z dna. Wymieszaj i duś, aż alkohol odparuje.
- Dodaj passatę i duś przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie do mięsa wlej bulion. Użyj tyle, by tylko przykrył składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz płaską łyżeczką oregano.
- Pozostaw na wolnym ogniu na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli bulion za szybko odparuje, uzupełnij jego brak kilkoma łyżkami wywaru.
- Ugotuj wybrany makaron al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował.
- Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem i wymieszaj. Dodaj odrobinę wody spod makaronu, by uzyskać kremową konsystencję. Makaron powinien być dokładnie oblepiony sosem.
- Każdą porcję przed podaniem udekoruj parmezanem.
Taki makaron to mistrzostwo smaku. Jeśli Jesteś fanem włoskiej kuchni, koniecznie wypróbuj tę oryginalną recepturę i oceń, w jakiej wersji smakuje lepiej - spaghetti czy tagliatelle.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.