Spaghetti bolognese - przepis oryginalny. Wszyscy je kochamy, ale Włosi się do niego "nie przyznają"

Spaghetti bolognese to chyba pierwsza rzecz, o jakiej pomyślimy, słysząc hasło "kuchnia włoska". Jak się jednak okazuje, Włosi jedzą to danie nieco inaczej, niż się przyjęło. Sprawdź, czy oryginalny przepis na spaghetti po bolońsku to faktycznie spaghetti i jak tradycyjnie je przyrządzić.
Zobacz wideo

Spaghetti bolognese to  zdecydowanie jedna z naszych ulubionych potraw z makaronem. Aromatyczny, gęsty sos, zwany ragù alla bolognese i sprężysty makaron to coś, co nieraz śni się nam po nocach. To danie zawojowało świat i obok pizzy i ravioli uchodzi za klasyk kuchni włoskiej. Tylko co na to Włosi? Okazuje się, że spaghetti bolognese...to nie spaghetti. W Bolonii do tego dania tradycyjnie używa się makaronu tagliatelle, ponieważ ze spaghetti słyną południowe regiony słonecznej Italii. Tylko czy faktycznie popełnimy błąd, używając takiego, a nie innego makaronu? Dziś zaprezentujemy wam oryginalny przepis na aromatyczny sos boloński, a to jakiego makaronu użyjesz, zależy od ciebie.

Spaghetti (lub nie) bolognese - sposob na pyszny makaron po włosku

Składniki potrzebne na sos:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 130 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g pancetty (lub wędzonego boczku)
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • olej
  • dodatkowo: 400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti, starty parmezan

Sposób wykonania:

  1. Warzywa oraz pancettę pokrój w kostkę. W szerokim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oleju i dodaj warzywa oraz pancettę i na średnim ogniu podsmażaj ok. 5 minut. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.
  2. Do garnka wlej wino i drewnianą łopatką zbierz lekko przypalone kawałki z dna. Wymieszaj i duś, aż alkohol odparuje.
  3. Dodaj passatę i duś przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie do mięsa wlej bulion. Użyj tyle, by tylko przykrył składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz płaską łyżeczką oregano.
  4. Pozostaw na wolnym ogniu na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli bulion za szybko odparuje, uzupełnij jego brak kilkoma łyżkami wywaru.
  5. Ugotuj wybrany makaron al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował.
  6. Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem i wymieszaj. Dodaj odrobinę wody spod makaronu, by uzyskać kremową konsystencję. Makaron powinien być dokładnie oblepiony sosem.
  7. Każdą porcję przed podaniem udekoruj parmezanem.

Taki makaron to mistrzostwo smaku. Jeśli Jesteś fanem włoskiej kuchni, koniecznie wypróbuj tę oryginalną recepturę i oceń, w jakiej wersji smakuje lepiej - spaghetti czy tagliatelle.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: