Rolady z ciasta francuskiego. Prosto, tanio, smacznie i szybko, czyli najlepszy obiad gotowy w kilka chwil

Rolady z ciasta francuskiego można wykonać na wiele różnych sposobów, w wersji na słono lub słodko. Przedstawiamy kilka sprawdzonych, prostych przepisów na szybki obiad w tygodniu.

Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem - poznaj wyjątkowy przepis

Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem to bardzo dobra opcja nie tylko na letni obiad, ale także lekką, ale pożywną kolację. Przepis nie należy do trudnych, dlatego też warto go wypróbować. Możecie zainspirować się podaną przez nas recepturą. Oto i ona:

Składniki:

  • około 250 gramów ciasta francuskiego
  • około 300 gramów szpinaku mrożonego
  • około 150 gramów serka o smaku śmietankowym
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Pierwszy krok to wykonanie masy szpinakowej. Szpinak należy rozmrozić i następnie pozbyć się nadmiaru wody. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy, serek śmietankowy.
  2. Całość dokładnie mieszamy. Odsączamy nadmiar wody.
  3. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  4. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Smarujemy wierzch farszem i formujemy roladę. Kroimy na kawałki i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Temperatura powinna być ustawiona na 180 stopni Celsjusza.

Rolada z ciasta francuskiego na słodko z dodatkiem powideł lub różanej konfitury

Rolada z ciasta francuskiego na słodko w towarzystwie powideł bądź różanej domowej konfitury to prawdziwy rarytas! Zaletą tego typu przepisu jest to, że jest on banalny. Rolada będzie znakomitym dodatkiem do kawy bądź herbaty. Przejdźmy do wykonania:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 słoiczka powideł bądź konfitury
  • około 1/2 szklanki mleka - do nasączenia ciasta

Wykonanie:

  1. Ciasto kroimy na dwie części.
  2. Smarujemy konfiturą.
  3. Zawijamy.
  4. Nasączamy mlekiem - możemy wykonać to dla wygody pędzelkiem kuchennym.
  5. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Do temperatury około 200 stopni.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem - przepis z sosem czosnkowo - śmietanowym

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem z dodatkiem wyrazistego sosu śmietanowego to bardzo dobry sposób na obiad, przekąskę w ciągu dnia lub ciepłą i lekką kolację. Z całą pewnością przepis pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 gramów szynki
  • 250 gramów sera żółtego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego.
  2. Myjemy i kroimy natkę pietruszki. 
  3. Szynkę kroimy na plasterki. Ser możemy zetrzeć na tarce.
  4. Mieszamy śmietanę, z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy przyprawami.
  5. Smarujemy ciasto dressingiem. Posypujemy natką pietruszki, serem i szynką.
  6. Całość zwijamy w rulon. Następnie nacinamy na wierzchu. 
  7. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem z pieczarkami

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami to wersja nieco bardziej treściwa. Dlatego też może nam ona posłużyć już jako pełne danie. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 300 gramów sera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1 czosnek

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Pęczek szczypiorku posiekać.
  4. Pieczarki przepłukać, posiekać.
  5. Kurczaka opłukać i pokroić w plastry.
  6. Śmietanę wymieszać z przyprawami i szczypiorkiem oraz czosnkiem.
  7. Na patelni podsmażyć kurczaka, z pieczarkami.
  8. Ciasto francuskie posmarować śmietanowym dressingiem.
  9. Rozłożyć farsz z patelni. Dodać ser. Całość zawinąć i wstawić do piekarnika (180 stopni) na około 25 minut.

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego to przepyszne danie, które możemy serwować w przypadku wielu okazji. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • 300 gramów mięsa mielonego
  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 300 gramów sera żółtego startego
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1-2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 czosnek

Wykonanie:

  1. Mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem pomidorów, czosnku, przypraw oraz passaty. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Rozłożyć ciasto francuskie i posmarować przygotowanym farszem z patelni. Dołożyć ser. Zawinąć i przystąpić do pieczenia w piekarniku, aż ciasto będzie gotowe.

Roladę z ciasta francuskiego można wykonać na wiele sposobów. Mamy nadzieję, że podane przez nas warianty przypadną Wam do gustu, a przede wszystkim zadowolą Wasze kubki smakowe.

Zobacz też: Wegetariańskie roladki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach

Więcej o:
Copyright © Agora SA