Sałatka z cukinii na zimę, czyli smak lata w słoiku. Bomba witamin na zimne dni

Sałatka z cukinii na zimę to warzywny przysmak, po który możemy sięgnąć przez cały okrągły rok. Pokrojona w kostkę lub plastry cukinia, papryka i kilka innych warzyw to kompozycja idealna do obiadu, ale także jako lekka przekąska.
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Pyszna, łatwa w przygotowaniu a przede wszystkim bardzo zdrowa. Sałatka z cukinii sprawdzi się zimową porą jako dawka witamin niezbędna podczas chłodnych dni. 

Sałatka z cukinii na zimę. Smaczna i zdrowa przekąska na zimniejsze dni

Cukinia to idealne warzywo dla wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, dbają o linię lub zwyczajnie troszczą się o zdrowie. To warzywo ma w sobie wiele wartości odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczne. Spożywanie cukinii wspomaga walkę z nowotworami, bogactwo witaminy C wzmacnia odporność, witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego oraz sprawnego trawienia. 

Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem o każdej porze roku, warto przygotować sałatkę z cukinii na zimę. Przepis na jej wykonanie jest szybki i prosty, a smak wciągający.

Składniki:

  • cukinia,
  • marchewka,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wykonanie sałatki z cukinii. Przepis na witaminy zamknięte w słoiku

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Cukinię kroimy w cienkie plastry. Nie należy jej obierać, ponieważ dzięki skórce zachowa chrupkość.
  3. Cebulę oraz paprykę siekamy w paseczki. Marchewkę obieramy, a później ścieramy na dużych oczkach kuchennej tarki. 
  4. Tak przygotowane warzywa umieszczamy razem w miseczce i posypujemy solą.
  5. Do garnka wlewamy wodę, olej i ocet, dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
  6. Do umytych wcześniej i wyparzonych słoików przekładamy warzywa, dodajemy posiekany w plasterki czosnek, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz.
  7. Do gotowej, warzywnej kompozycji wlewamy zalewę octową. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je z wody i odstawiamy na deskę, odwracając słoiki do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Sałatkę z cukinii można wykonywać na wiele sposobów. Wybrane do niej dodatki zależą od naszych preferencji a samo warzywo dobrze smakuje także kiedy zamiast w cienkie paski pokroimy je w kostkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.