Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to coś niesamowitego - smak lata zamknięty w słoiku, po który możemy sięgnąć w dowolnym momencie. Najczęściej przygotowujemy je z sezonowych warzyw i owoców. Na piedestale popularności są oczywiście ogórki, jednak można zrobić je na zupełnie inny sposób niż kiszenie.
Najczęściej w naszych piwnicach i spiżarniach goszczą ogórki kiszone i konserwowe, marynowane grzybki i papryka, a także dżemy, soki i sałatki z pomidorów. Warto jednak urozmaicić swoje zapasy i przygotować coś zupełnie innego i równie pysznego. Sezon na ogórki nadal trwa, więc warto spróbować przygotować z nich smaczne przetwory.
Ciekawą i smaczną alternatywą dla kiszonych i małosolnych będą ogórki z kurkumą, które zachwycają oryginalnym wyrazem. Można podawać je jako aromatyczną przekąskę, dodać do sałatki lub zestawić z wieloma daniami obiadowymi. Ich przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto poświęcić uwagę zalewie. Powinna mieć właściwe proporcje i odpowiednio dobrane przyprawy - dzięki temu ogórki będą chrupiące a ich smak wyjątkowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poniżej dokładnie opisaliśmy, jak powinien wyglądać proces pasteryzacji. Jest tam również opisany sposób pasteryzowania słoików w piekarniku.