Przepis na fasolkę po bretońsku należy to naszych ulubionych i sięgamy po niego bardzo często. To danie ma kilka zalet - jest bardzo smaczne i sycące, świetnie nadaje się do słoików lub zabrania w podróż, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Dziś jednak postanowiliśmy maksymalnie uprościć przepis na fasolkę po bretońsku. Masz ogromną ochotę na pożywną fasolkę, ale umknęło ci z pamięci wcześniejsze namoczenie fasoli? Nie martw się - fasolka z puszki sprawdzi się równie dobrze. Do tego przyprawy i aromatyczne mięso, i najlepszy obiad gotowy.
Fasolka po bretońsku - przepis błyskawiczny
Potrzebne składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- ok. 400 g chudej kiełbasy (polecam myśliwską)
- ok. 250 g wędzonego boczku
- 1 puszka pomidorów krojonych lub szklanka passaty
- 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek granulowany
- olej lub smalec do smażenia
Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:
- Zacznij od pokrojenia składników. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w talarki.
- Przygotuj szeroki garnek i wytop w nim boczek. Następnie dodaj odrobinę oleju lub pół łyżeczki smalcu i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i smaż na średniej mocy palnika przez 305 minut.
- Podsmażone składniki zalej passatą i dodaj koncentrat. Dołóż ziele angielskie i kilka listków laurowych oraz majeranek. Jeśli uważasz, że całość jest zbyt gęsta, dodaj 1/3 szklanki bulionu. Kiedy sos się lekko zredukuje, dodaj fasolkę (wcześniej warto odsączyć ją z zalewy).
- Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną czosnku.
Taka fasolka smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy posiłek, serdecznie polecamy błyskawiczną fasolkę po bretońsku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.