Fasolka po bretońsku - przepis błyskawiczny. Wcale nie musisz moczyć fasoli, żeby wyszła idealna

Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie, chociaż nazwa na to nie wskazuje. Uwielbiamy tę potrawę i zajadamy się nią bardzo często, jednak jej przygotowanie zazwyczaj musimy zaplanować wcześniej. A co jeśli ochota na fasolkę po bretońsku złapie nas znienacka? Ten przepis zajmie ci góra 25 minut.
Zobacz wideo

Przepis na fasolkę po bretońsku należy to naszych ulubionych i sięgamy po niego bardzo często. To danie ma kilka zalet - jest bardzo smaczne i sycące, świetnie nadaje się do słoików lub zabrania w podróż, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Dziś jednak postanowiliśmy maksymalnie uprościć przepis na fasolkę po bretońsku. Masz ogromną ochotę na pożywną fasolkę, ale umknęło ci z pamięci wcześniejsze namoczenie fasoli? Nie martw się - fasolka z puszki sprawdzi się równie dobrze. Do tego przyprawy i aromatyczne mięso, i najlepszy obiad gotowy.

Mizeria. Przepis na szybki dodatek do obiaduMizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników

Fasolka po bretońsku - przepis błyskawiczny

Potrzebne składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • ok. 400 g chudej kiełbasy (polecam myśliwską)
  • ok. 250 g wędzonego boczku
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub szklanka passaty
  • 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek granulowany
  • olej lub smalec do smażenia

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia składników. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w talarki.
  2. Przygotuj szeroki garnek i wytop w nim boczek. Następnie dodaj odrobinę oleju lub pół łyżeczki smalcu i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i smaż na średniej mocy palnika przez 305 minut.
  3. Podsmażone składniki zalej passatą i dodaj koncentrat. Dołóż ziele angielskie i kilka listków laurowych oraz majeranek. Jeśli uważasz, że całość jest zbyt gęsta, dodaj 1/3 szklanki bulionu. Kiedy sos się lekko zredukuje, dodaj fasolkę (wcześniej warto odsączyć ją z zalewy).
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną czosnku.

Lemoniada arbuzowa - przepis na domowy napój na latoZrobiłam lemoniadę arbuzową i nie żałuję. Orzeźwia i przygotujesz ją w try miga

Taka fasolka smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy posiłek, serdecznie polecamy błyskawiczną fasolkę po bretońsku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: