Omlet - przepis na klasyczne danie z jajek. Ten prosty trik sprawi, że będzie niezwykle puszyste

Omlet - przepis na pyszne i pożywne śniadanie. Zrobisz je w kilka minut z podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Czego potrzebujesz, by przygotować puszysty omlet?

Omlet to świetny pomysł na śniadanie nie tylko ze względu na walory smakowe. To proste danie jest także zdrowe i sycące. Jeśli więc chcesz zjeść śniadanie, które da ci zastrzyk energii na cały dzień - koniecznie przygotuj omlet. Nie zapomnij zastosować się do najważniejszego triku, który sprawi, że omlet będzie puszysty.

Jak sprawić, by nasze danie było miękkie i puszyste? Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je na pianę. Następnie wystarczy delikatnie wmieszać pianę do reszty masy, uważając, aby nie straciła swojej objętości. Tak przygotowany omlet będzie niezwykle delikatny. 

Warto również dodać do masy na omlet odrobinę wody gazowanej. To sprawi, że stanie się on nieco bardziej puszysty.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Omlet - przepis na wersję słoną. Jak go przygotować?

Składniki słoną wersję omletu:

  • 3 jajka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 30 g sera,
  • pół cebuli,
  • 1/4 papryki,
  • odrobina szczypiorku,
  • odrobina szpinaku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj drobno pokrojony szpinak i szczypiorek i czosnek. Wszystko smaż przez około dwie minuty.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je. Do masy dodaj żółtka, mąkę oraz sól i pieprz. Następnie dodaj starty ser oraz podsmażony szpinak z czosnkiem i szczypiorem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Patelnię po szpinaku porządnie rozgrzej z dodatkiem łyżki oleju lub masła. Następnie wlej przygotowaną masę
  4. Całość smaż na średniej mocy palnika pod przykryciem. Chwilę przed podaniem możesz dodać pomidorki koktajlowe. Omlet będzie gotowy, kiedy jajko będzie ścięte z wierzchu.

Omlet na słodko - przepis na pyszne śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cukru,
  • ulubiony dżem,
  • owoce np. truskawki lub borówki.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Następnie dodajemy żółtka, cukier oraz płaską łyżkę mąki i ubijamy jeszcze przez chwilę.
  3. Masę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  4. Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami. Może być to wszystko - dżem, owoce np. borówki czy truskawki, masło orzechowe, ulubione sosy owocowe czy płatki migdałów.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.