Lato bez jagodzianek może istnieć, ale po co...? To smak dzieciństwa i wakacyjnej beztroski. Pamiętam, jak przeszło dwadzieścia lat temu nie mogłam doczekać się wakacyjnych poranków, gdy dziadkowie zabierali mnie na wyjście do lasu na jagody. Zbieraliśmy owoce do słoików, a po południu wspólnie piekliśmy jagodzianki.
Ten smak regularnie do mnie powraca, i myślę, że do wielu z was też. Kiedy na ulicy zauważymy kogoś umorusanego jagodami, niektórych z nas zakłuje z zazdrości, a ślinianki zaczną intensywniej pracować. Czym prędzej biegniemy więc do cukierni, żeby zanurzyć zęby w słodkiej bułce pełnej jagód. Jednak gdy podczas stania w kolejce zauważymy cenę jagodzianek, w myślach mówimy do siebie "serio?" - ceny smacznych bułeczek bowiem bywają, co tu dużo mówić - mało przystępne. Dlatego specjalnie dla was postanowiłam sprawdzić, ile kosztuje wykonanie jagodzianek w domu. W tym celu wybrałam się do popularnego marketu, by zapoznać się z cenami składników. Jednak - próżno w nim szukać jagód.
Ceny jagodzianek mogą zaskoczyć o ból głowy. Dlaczego są tak wysokie?
Gdzie znaleźć jagody?
Chciałoby się odpowiedzieć, że w lesie, niestety nie wszyscy mamy czas na kilkugodzinne spacery w poszukiwaniu soczystych owoców. W marketach również bardzo ciężko o świeże jagody. Najczęściej znajdziemy borówkę amerykańską, rzadziej jagodę kamczacką, natomiast jagód ani widu, ani słychu. Najszybciej uda nam się je dostać w małych, osiedlowych sklepikach lub na lokalnym bazarku. Nie brakuje także sprzedawców, którzy oferują świeże jagody przy drogach, przejazdach kolejowych, a także w okolicach często odwiedzanych miejsc, np. przy centrach handlowych lub ośrodkach kulturalnych.
Za jagodzianki w cukierni jak za złoto, a w domu?
Korzystając ze sprawdzonego przepisu na bułeczki z jagodami, oszacowałam ich cenę. Oto lista składników, z których składa się receptura na jagodzianki, które robię w swoim domu.
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 500 g świeżych jagód
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 średnie jajka
- 75 g masła
- szczypta soli
- 2 czubate szklanki cukru pudru
Podczas spaceru między sklepowymi półkami w jednym z chętniej odwiedzanych przez Polaków dyskontów, zapoznałam się z cenami poszczególnych produktów. Oto ich cena i przelicznik, ile mniej więcej zapłacimy za podaną w przepisie gramaturę:
- 1 kg mąki pszennej tortowej - 2 zł 50 gr. Za potrzebną ilość zapłacimy 1 zł 25 gr
- 1 l mleka - 2 zł 90 gr. Za potrzebną ilość zapłacimy ok. 75 gr
- 1 kg cukru - 3 zł 20 gr. Za 50 g nie zapłacimy więcej niż 18 gr
- 100 g drożdży - 90 gr. Za ilość, której potrzebujemy, zapłacimy ok. 25 gr
- 10 kurzych jaj z wolnego wybiegu - 12 zł. Za 2 jajka zapłacimy 2 zł 40 gr
- 200 g masła - ok. 8 zł. Potrzebna ilość, czyli 75 g kosztuje ok, 3 zł
- 1 kg cukru pudru kosztuje ok. 2 zł. Nie podam tutaj dokładnego przelicznika, każdy może dodać mniej lub więcej cukru, w zależności od preferencji.
I najważniejsze - jagody. Świeże owoce znalazłam dopiero w malutkim osiedlowym sklepiku, który zaopatruje się u lokalnych producentów. Ich cena w tym przypadku to 5 zł 50 gr za 100 g. Także do naszego przepisu należałoby zapłacić za jagody ok. 28 zł.
Z przepisu, którego używam, wychodzi od 14 do 18 bułeczek, w zależności od ich wielkości. Przyjmijmy, że średnio wychodzi ich 16. Z tego wynika, że za jedną, pyszną i mięciutką jagodziankę zrobioną w domu nie zapłacimy więcej niż 2 zł 50 gr.
Jak zrobić domowe jagodzianki? Ich smak przeniesie cię w czasie
- Najpierw należy zrobić rozczyn na ciasto drożdżowe. Przygotuj niewielki garnek lub rondelek i wlej do niego mleko (powinno mieć od 30 do 40 stopni Celsjusza). Do ciepłego mleka dodaj łyżeczkę cukru, wkrusz drożdże i dodaj 4 łyżki mąki. Dokładnie zamieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować.
- Kiedy rozczyn pracuje, przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Dodaj także resztę cukru i wymieszaj. Wbij jedno jajko i dodaj miękkie masło (możesz wcześniej pokroić je na kawałki). Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając zaczyn. Ciasto wyrabiaj, aż z łatwością zacznie odchodzić od ręki.
- Miskę, w której jest ciasto, przykryj czystą ściereczką i odłóż w suche i ciepłe miejsce, by znacznie zwiększyło swoją objętość. To może trwać nawet godzinę.
- Jagody opłucz i oderwij ogonki. Przełóż je do miski i dodaj cukier puder. Ja dodaję dużo - 1,5 szklanki. Jeśli wolisz mniej słodkie jagodzianki - dodaj tyle, ile lubisz. Dokładnie wymieszaj jagody z cukrem i odłóż.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę obsypaną mąką i przez chwilę je wyrabiaj. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na 14-18 części - w zależności od tego, jak duże mają być twoje jagodzianki.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę i spłaszcz ją w dłoniach. Następnie na środek każdego kawałka nałóż porcję jagód i szczelnie zalep, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Bułeczki drożdżowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem i przykryj je ściereczką. Pozostaw na kolejne 15 minut, by wyrosły.
- Podrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
- Piecz przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości bułeczek i mocy piekarnika.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sposoby na muchy w kuchni. Przyda się m.in. lubiane zioło i pewna mikstura
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.