Mole spożywcze. Dlaczego się pojawiają i jak je zwalczyć? Niestety, ale nie jest to łatwe

Mole spożywcze, prawidłowo określane jako omacnice spichrzanki, są owadami mogącymi wyrządzić duże szkody. Niszczą szczególnie cukier, mąkę i otręby. Skąd się biorą i jak się ich pozbyć? Podpowiadamy.

Mole spożywcze, czyli co?

Czym są mole spożywcze? W gruncie rzeczy jest to gatunek ciem określanych jako omacnica spichrzanka. Jest to domowy szkodnik, którego pożywieniem są w szczególności sypkie pokarmy takie, jak cukier, mąka czy kasza. Mole spożywcze mają średnią wielkość - długość ich ciała wynosi od 1 cm przy rozpiętości skrzydeł 1,5 cm. Ich ciało jest żółte i brązowe z widocznymi przebarwieniami. 

Mole spożywcze: larwy 

Co jeszcze warto wiedzieć jeśli chodzi o mole spożywcze? Larwy tych owadów mają białe ciało i brązową głowę. Wylęgają się z jaj o wielkości 0,6 x 0,4 mm. Co ciekawe: głowa gąsienic może przyjąć różną barwę w zależności od rodzaju spożywanego pokarmu. 

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Mole spożywcze. Skąd się biorą?

Skąd biorą się mole spożywcze? Ciekawe jest to, że dorosła forma żerująca jedynie nocą nie musi pobierać pokarmu i żyje tylko 14 dni. W tym czasie w pożywieniu składa od 40 do 400 jaj. Larwy wykluwają się po 8-10 dniach i rozpoczynają żer. Proces larwalny może być bardzo krótki lub niezwykle długi. Wpływ na niego mają warunki - może obejmować od 14 do 288 dni. Żarłoczność larw jest na tyle duża, że mogą przegryźć opakowanie z folii polietylenowej o znacznej grubości. 

W domu mole spożywcze najczęściej pojawiają się wniesione wraz z zanieczyszczonymi produktami spożywczymi. Niekiedy żywność zostaje zanieczyszczona już na etapie produkcji. O wiele rzadziej bywa, że dostają się do wnętrza przez otwarte okno - poszukując nowych miejsc do życia. 

Mole spożywcze: jak się pozbyć uciążliwych lokatorów?

Jak się pozbyć moli spożywczych? Niestety, ale nie jest to łatwe. Owad jest odporny na niskie temperatury. Powoduje straty nie tylko w domach, ale także w zakładach produkujących żywność z produktów mącznych czy młynach. 

Walka z molami spożywczymi może być dość trudna i długa. Jej podstawą nie jest stosowanie preparatów owadobójczych, ale radykalne pozbycie się wszelkich produktów skażonych przez jaja owadów. Warto być przy tym radykalnym: także opakowania mające styczność z miejscami bytowania moli spożywczych powinny być usunięte, bo mogą być w przyszłości źródłem problemów. Należy też oczyścić rogi szafek, w których przechowywane były te produkty.   

Zobacz też: Mączlik szklarniowy - oprysk. Jak zwalczyć tego szkodnika również domowymi sposobami?

Pułapka na mole spożywcze

Jednym z przydatnych akcesoriów w walce z tymi szkodnikami jest pułapka na mole spożywcze. Takie proste urządzenia można kupić za niewielką kwotę pieniędzy. W jaki sposób działają? Co z ich skutecznością? Jest to rodzaj lepu, który można nabyć i rozwiesić w kuchni celem wyłapania tych szkodników. Sekret jego skuteczności tkwi w dodatku feromonu, który zachęca owady do tego, aby zbliżyły się do pułapki. Pułapka wykazuje skuteczność zarówno wobec samców, jak i samic. Oczywiście nie można dzięki niej pozbyć się jaj i larw, ale pozwala ona na weryfikację podejrzenia o inwazji moli w kuchni i szybkie działanie w celu ich usunięcia.

Zaletą pułapki na mole spożywcze jest to, że nie ma w niej substancji toksycznych. Wolno więc wykorzystywać jej działanie tuż obok produktów spożywczych. Działa nawet przez 3 miesiące. 

Środek na mole spożywcze

Jaki jeszcze środek na mole spożywcze można stosować? Na rynku dostępne są np. spraye przeznaczone do objawowego zwalczania takich owadów. Zwykle są to preparaty nietoksyczne, powstałe na bazie wyciągów roślinnych. Mole spożywcze nie lubią woni olejków eterycznych i niektórych produktów obecnych w naszych domach. W szczególności chodzi o miętę, ocet, goździki, cytrynę i wanilię. 

Zobacz też: Turkuć podjadek - jak pozbyć się tego szkodnika z ogrodu? Skuteczne sposoby walki z niszczycielami plonów

Więcej o: