Czym właściwie jest stracciatella? Wpisanie w wyszukiwarkę tego włoskiego słowa powoduje, że otrzymujemy kilka nieco różniących się od siebie rezultatów. Najczęściej pod pojęciem tym rozumie się deser w postaci lodów lub słodkiego kremu. Można się jednak spotkać z tym, że pod pojęciem stracciatella występuje efektowny sernik lub jogurt. We wszystkich przypadkach sekret smacznego deseru tkwi w połączeniu śmietankowej lub waniliowej masy z kawałkami czekolady.
Co ciekawe: stracciatella to także rodzaj włoskiej zupy. Oczywiście to danie jako jedyne nie ma nic wspólnego z czekoladą. Chodzi raczej o rodzaj rosołu, który zawiera w sobie gotowane kawałki ciasta powstałego z parmezanu, mąki i jajek z przyprawami.
Wszystkie te artykuły spożywcze biorą swoją nazwę od włoskiego czasownika ''stracciare'', czyli ''rozrywać'' lub ''drzeć na kawałki''. Chodzi tu o technikę dodawania do masy czekolady lub ciasta do rosołu w taki sposób, by miały one nieregularny kształt.
Najczęściej spotykane są lody lub krem stracciatella. Połączenie w tym ostatnim tartej gorzkiej czekolady ze słodką masą waniliowo-śmietankową dało bardzo ciekawe efekty smakowe. Za powstanie tej kombinacji słodyczy z nutą goryczy miał być odpowiedzialny włoski cukiernik Enrico Panattoni. Deser powstał zaś dopiero w 1961 r. we włoskim Bergamo.
Jak przygotować krem stracciatella? Do stworzenia słodkiego deseru można wykorzystać:
Przygotowanie kremu należy rozpocząć od rozdrobnienia czekolady. Można zetrzeć ją na tarce o średniej grubości oczek lub też posłużyć się obieraczką do warzyw. W drugim przypadku kawałki będą nieco większe.
Kolejnym etapem przygotowania deseru jest ubicie na sztywno śmietanki, cukru pudru i serka mascarpone. Zwykle potrzeba na to ok. 5 minut operowania mikserem. Do sztywnej masy dodaje się czekolady gorzką i słodką i miesza. Można zostawić ich nieco do oprószenia powierzchni kremu. Całość jest już gotowa i może być wykorzystana na kilka sposobów m.in. jako krem do babeczek, tortu lub słodki deser sam w sobie.
W upalne dni ciekawą opcją będą lody stracciatella. Oczywiście ich najważniejszym wyróżnikiem są płatki gorzkiej lub gorzkiej i słodkiej czekolady. Taki deser można przygotować na kilka sposobów. Najprostsze jest wykorzystanie do tego zimnej śmietanki 30%, mleczka zagęszczonego słodzonego i właśnie płatków czekolady. Zmiksowaną masę po dodaniu czekolady należy zamrozić.
W jaki jeszcze sposób można wykorzystać masę śmietankowo-waniliową i kawałki czekolady? Bez cienia wątpliwości bardzo efektownym deserem jest sernik stracciatella. Można go przygotować na zimno, wykorzystując oprócz masy jeszcze biszkopty, żelatynę i sezonowe owoce. Smak kremu i czekolady doskonale komponuje się z malinami lub truskawkami.
W jaki jeszcze sposób można wykorzystać kawałki gorzkiej lub słodkiej czekolady? Krem straciatella można przygotować także w wersji fit. Wówczas ser mascarpone i śmietankę można zastąpić gęstym jogurtem i pastą orzechową lub migdałową. Do całości dobrze pasują owoce takie, jak choćby borówki.
Zobacz też: Szarlotka z bezą - ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Nie napracujesz się przy nim