Obiad na niedziele, który skradnie każde podniebienie. Karkówka na obiad to prawdziwa uczta, a sekret to majonez

Obiad na niedzielę wcale nie jest taką prostą sprawą, ale my postaramy się maksymalnie uprościć ten dylemat. Karkówka na obiad? Proszę bardzo! Będzie soczysta i delikatna, a delikatny sos skradnie serca nawet wymagających smakoszy (w tym teściowej). Chcesz poznać najlepszy przepis na obiad na niedzielę? Kup ser i karkówkę.
Zobacz wideo

Niedzielny obiad często jest nagrodą po trudnym i wyczerpującym tygodniu. Niezależnie czy spodziewamy się gości, czy spędzamy niedzielę w gronie domowników, zawsze warto zjeść coś pysznego. Dziś mamy dla ciebie przepis na karkówkę na obiad, która świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad na niedzielę, jak również smaczny posiłek w środku tygodnia. Potrzebujesz tylko mięsa i kilku dodatków, które zazwyczaj masz w lodówce. Sprawdziłam - to lepsze niż schabowe.

Karkówka pieczona z serem - najlepszy obiad na niedzielę

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • ser żółty
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Karkówka na obiad - sposób wykonania:

  1. Karkówkę pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie oprósz je solą, pieprzem oraz papryką i czosnkiem. Odłóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Zamarynowaną karkówkę podsmaż na patelni. Patelnia musi być porządnie nagrzana. Smaż na dużym ogniu około minuty, by włókna mięsa się zamknęły. Następnie odłóż je na talerz.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki karkówki. Piecz je przez pół godziny.
  4. Po upływie pół godziny wyjmij blaszkę z mięsem i każdy kawałek posmaruj  majonezem i odrobiną musztardy. Piecz kolejne pół godziny.
  5. Kiedy karkówka już się upiecze, na każdy kawałek połóż plaster żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści, możesz podawać.

Taka karkówka na obiad świetnie smakuje z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Jeśli nie masz pomysłu na obiad na niedzielę, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA