Niedzielny obiad często jest nagrodą po trudnym i wyczerpującym tygodniu. Niezależnie czy spodziewamy się gości, czy spędzamy niedzielę w gronie domowników, zawsze warto zjeść coś pysznego. Dziś mamy dla ciebie przepis na karkówkę na obiad, która świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad na niedzielę, jak również smaczny posiłek w środku tygodnia. Potrzebujesz tylko mięsa i kilku dodatków, które zazwyczaj masz w lodówce. Sprawdziłam - to lepsze niż schabowe.
Karkówka pieczona z serem - najlepszy obiad na niedzielę
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki
- ser żółty
- majonez
- musztarda
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Karkówka na obiad - sposób wykonania:
- Karkówkę pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie oprósz je solą, pieprzem oraz papryką i czosnkiem. Odłóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Zamarynowaną karkówkę podsmaż na patelni. Patelnia musi być porządnie nagrzana. Smaż na dużym ogniu około minuty, by włókna mięsa się zamknęły. Następnie odłóż je na talerz.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki karkówki. Piecz je przez pół godziny.
- Po upływie pół godziny wyjmij blaszkę z mięsem i każdy kawałek posmaruj majonezem i odrobiną musztardy. Piecz kolejne pół godziny.
- Kiedy karkówka już się upiecze, na każdy kawałek połóż plaster żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści, możesz podawać.
Taka karkówka na obiad świetnie smakuje z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Jeśli nie masz pomysłu na obiad na niedzielę, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.