Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nalewka z orzechów włoskich wspomaga leczenie zatruć i zakażeń. Obniża również ciśnienie i cholesterol. Orzechówka to także sprawdzony babciny sposób na dolegliwości żołądkowe. Przepis na nią jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach podczas przygotowywania.
Przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Niezbędne okażą się jednak niedojrzałe orzechy włoskie, które najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być wystarczająco miękkie, by móc je pokroić. Już na tym etapie warto pamiętać o założeniu rękawiczek, bowiem sok z orzechów bardzo brudzi, a plamy są ciężkie do zmycia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Orzechówka jest przede wszystkim źródłem garbników, które wykazują silne działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w niej roślinne substancje gorzkie i olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego. Ponadto orzechówka świetnie sprawdza się przy:
Fitoterapeuci zaznaczają, że orzechówka jest środkiem leczniczym i należy go stosować tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej. Warto podkreślić także, że nie wszystkim zaleca się ten produkt, szczególnie osobą z: