18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Orzechówka - przepis na domową nalewkę. Sprawdź, jak ją przygotować i jakich orzechów użyć

Orzechówka to przepis na tradycyjną domową nalewkę, która ma wiele zdrowotnych właściwości. Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Efekt? Wyjątkowy, aromatyczny trunek, który pomaga na dolegliwości i nie tylko.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nalewka z orzechów włoskich wspomaga leczenie zatruć i zakażeń. Obniża również ciśnienie i cholesterol. Orzechówka to także sprawdzony babciny sposób na dolegliwości żołądkowe. Przepis na nią jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach podczas przygotowywania. 

Orzechówka - przepis na leczniczą nalewkę

Przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Niezbędne okażą się jednak niedojrzałe orzechy włoskie, które najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być wystarczająco miękkie, by móc je pokroić. Już na tym etapie warto pamiętać o założeniu rękawiczek, bowiem sok z orzechów bardzo brudzi, a plamy są ciężkie do zmycia. 

Orzechówka - przepis z trzech składników

Składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich,
  • litr wódki lub 500 ml spirytusu wymieszanego z 500 ml zimnej wody,
  • 180 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy je do wyparzonego słoika o pojemności trzech litrów.
  3. Orzechy zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie dolewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum cztery tygodnie.
  4. Gotową nalewkę przecedzamy przez sito lub gazę i przelewamy do ozdobnej butelki, którą szczelnie zamykamy. 
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+]

Nalewka z orzechów - lek na wiele dolegliwości

Orzechówka jest przede wszystkim źródłem garbników, które wykazują silne działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w niej roślinne substancje gorzkie i olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego. Ponadto orzechówka świetnie sprawdza się przy:

  • niestrawności,
  • nudnościach i wymiotach,
  • zgadze,
  • zatruciach pokarmowych,
  • umiarkowanym nadciśnieniu tętniczym krwi. 

Fitoterapeuci zaznaczają, że orzechówka jest środkiem leczniczym i należy go stosować tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej. Warto podkreślić także, że nie wszystkim zaleca się ten produkt, szczególnie osobą z: 

  • cukrzycą,
  • wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • nietolerancją alkoholową,
  • alergią na orzechy włoskie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.