Sernik od wieków jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Popularnością cieszy się na całym świecie, a mnogość wariacji smakowych sprawia, że każdy znajdzie wersję idealną dla siebie. Najbardziej klasyczne serniki są pełne masła, jajek, cukru, koniecznie utarte z tłustego twarogu. Jest to niezaprzeczalnie pyszne, ale ciężkie ciasto, dlatego w lecie większą popularnością cieszy się jego lżejszy odpowiednik.
Składniki:
1. Najlepiej zacząć od przygotowania musu. Zagotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Dodać maliny i zmiksować blenderem, odstawić.
2. Pokruszyć precelki i połączyć je z roztopionym masłem (masło można zastąpić ulubioną czekoladą). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć precelkami i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
3. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając, rozpuścić.
4. W oddzielnej misce ubić śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
5. Do mleka z żelatyną (bez studzenia) dodać dwie łyżki twarogu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać kolejne porcje twarogu i miksować do połączenia się składników.
6. Dodać ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką z malinami. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
7. Wówczas wyłożyć łyżką całkowicie ostudzony mus malinowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (minimum ok. 3-4 godziny).
Więcej inspiracji na pyszne ciasto znajdziecie na Gazeta.pl