Sernik na zimno - przepis na orzeźwiające ciasto na lekko słonym spodzie. Tajemniczy składnik was zaskoczy

Sernik na zimno - przepis, na ciasto idealne na letnie, upalne dni. Dodatek sezonowych owoców sprawia, że jest orzeźwiające, a zaskakujący lekko słony spód idealnie współgra ze słodką kremową masą. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Sernik od wieków jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Popularnością cieszy się na całym świecie, a mnogość wariacji smakowych sprawia, że każdy znajdzie wersję idealną dla siebie. Najbardziej klasyczne serniki są pełne masła, jajek, cukru, koniecznie utarte z tłustego twarogu. Jest to niezaprzeczalnie pyszne, ale ciężkie ciasto, dlatego w lecie większą popularnością cieszy się jego lżejszy odpowiednik. 

Sernik na zimno - przepis na delikatne, orzeźwiające ciasto z owocami

Składniki:

  • szklanka wody,
  • galaretka malinowa (lub inna ulubiona)
  • szklanka malin (lub innych owoców np. truskawek, jagód)
  • 150-200 g precelków
  • 100-150 g masła
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • szklanka cukru pudru,
  • kilogram twarogu sernikowego,
  • 3 szklanki malin (lub innych owoców, których używaliśmy).

Wykonanie krok po kroku 

1. Najlepiej zacząć od przygotowania musu. Zagotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Dodać maliny i zmiksować blenderem, odstawić.

2. Pokruszyć precelki i połączyć je z roztopionym masłem (masło można zastąpić ulubioną czekoladą). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć precelkami i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

3. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając, rozpuścić.

4. W oddzielnej misce ubić śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cukru pudru.

5. Do mleka z żelatyną (bez studzenia) dodać dwie łyżki twarogu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać kolejne porcje twarogu i miksować do połączenia się składników.

6. Dodać ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką z malinami. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

7. Wówczas wyłożyć łyżką całkowicie ostudzony mus malinowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (minimum ok. 3-4 godziny).

Więcej inspiracji na pyszne ciasto znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak samodzielnie zrobić kanapkę lodową?
Więcej o: