Moim wielkim szczęściem jest to, że za moim domem jest kawałek poletka, na którym co roku rosną ogórki i jedynym moim problemem jest wymyślanie przepisów, jak je wykorzystać. Dziś jednak postawię na klasykę i chętnie się nią podzielę - ogórki kiszone z przepisu mojej babci są pyszne i chrupiące, ale zawierają dodatek, o którym się zapomina. Moja mama do tej pory wspomina, że jako dziecko pomagała w kiszeniu ogórków - "miałam koszyczek z dwiema rączkami i rozkładany stołeczek. Brałam go i szłam pod wiśnię, żeby narwać liści, bo dziadek nie pozwalał brać drabiny, ale jak nie widział, i tak ją brałam, bo wysoko liście były ładniejsze". Chcesz się przekonać, jak smakowały ogórki kiszone 50 lat temu? Oto przepis.
Składniki:
Ogórki kiszone - sposób wykonania
Ten przepis babci na ogórki kiszone jest w mojej rodzinie od lat i nigdy nie zawiódł. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z ogórków na zimę, koniecznie wypróbuj tę recepturę na ogórki kiszone ze wschodniego Mazowsza.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.