Choć nazwa ciasta nie zachęca, nie dajcie się zwieść! Ciasto pleśniak to jeden z najlepszych deserów. Jego podstawą jest dżem. Najlepiej wybrać taki o kwaśnym posmaku, by ciasto nie było zbyt słodkie. Doskonale sprawdzi się tu dżem z malin, jagód kamczackich, śliwek, czy wiśni. Jak przygotować pleśniaka?
Składniki:
Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj mąkę. Następnie oddziel żółtka od białek. Do masy dodaj żółtka, białka zachowaj. Do miski z mąką dodaj 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jogurt i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieć i uformuj kulę. Podziel na trzy części i schłodź w lodówce. Wystarczy, że odłożysz je na około 30 minut.
Więcej interesujących przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich pozostałe 3/4 szklanki cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Schłodzone kule z ciasta wyjmij z lodówki. Pierwszą rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na niej rozsmaruj wybrany dżem. Ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a na nim rozprowadź pianę z białek. Na wierzch zetrzyj kolejne ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.