Ciasto pleśniak - przepis. Ciasto z PRL, które wciąż gości w wielu domach. Smakuje obłędnie

Ciasto pleśniak - przepis na deser, który gości w naszych domach od wielu lat. To prawdziwy przysmak z PRL-u. Jak upiec to ciasto, by smakowało tak jak dawniej? Podpowiadamy.

Choć nazwa ciasta nie zachęca, nie dajcie się zwieść! Ciasto pleśniak to jeden z najlepszych deserów. Jego podstawą jest dżem. Najlepiej wybrać taki o kwaśnym posmaku, by ciasto nie było zbyt słodkie. Doskonale sprawdzi się tu dżem z malin, jagód kamczackich, śliwek, czy wiśni. Jak przygotować pleśniaka?

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Ciasto pleśniak - przepis. Doskonale smakuje z dżemem z kwaśnych owoców

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • kostka zimnego masła,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • słoik dżemu wiśniowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Przepis na pleśniaka. Przygotowanie krok po kroku

Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj mąkę. Następnie oddziel żółtka od białek. Do masy dodaj żółtka, białka zachowaj. Do miski z mąką dodaj 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jogurt i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieć i uformuj kulę. Podziel na trzy części i schłodź w lodówce. Wystarczy, że odłożysz je na około 30 minut.

Więcej interesujących przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich pozostałe 3/4 szklanki cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Schłodzone kule z ciasta wyjmij z lodówki. Pierwszą rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na niej rozsmaruj wybrany dżem. Ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a na nim rozprowadź pianę z białek. Na wierzch zetrzyj kolejne ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.