Ciasto z jagodami i budyniem na kruchym spodzie. Ten wypiek to obowiązkowy element letnich imprez

Bez ciasta z jagodami i budyniem nie ma letniej imprezy. Ten wypiek to absolutny wakacyjny hit. Zobaczcie, jak szybko zrobić ten letni smakołyk.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na letnią imprezę lub spotkanie rodzinne, to jesteś w dobrym miejscu. Proponujemy ciasto z jagodami i budyniem na kruchym spodzie. Jest  nie tylko proste do zrobienia, ale też naprawdę pyszne. Przekonajcie się sami.

ciasto z jagodamiCiasto z jagodami na oleju - błyskawiczny przepis na domowe ciasto

Ciasto z jagodami i budyniem - pracę zacznij od skompletowania składników 

Do zrobienia ciasta z jagodami będziesz potrzebować poniższych produktów:

Na kruchy spód:

  • mąka pszenna - pół kilograma,
  • masło - ćwierć kilograma,
  • cukier puder - ćwierć szklanki,
  • żółtka - 6 sztuk,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki.

Na piankę budyniową:

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier (najlepiej drobny do wypieków) - szklanka,
  • cukier waniliowy - łyżka,
  • budyń śmietankowy lub waniliowy -  2 opakowania,
  • olej - pół szklanki.

Pozostałe składniki:

  • jagody - pół kilograma,
  • cukier puder - do ozdoby.

Ciasto z jagodami. Zdjęcie ilustracyjneCiasto jogurtowe z owocami za wami chodzi? Ciasto z jagodami i kruszonką to hit

Przygotowanie ciasta z jagodami i budyniem jest proste i nie zajmuje wiele czasu

Pracę nad ciastem zacznij od kruchego spodu:

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia;
  2. Dodaj posiekane masło (w temperaturze pokojowej) i żółtka;
  3. Zagnieć wszystko na jednolitą masę;
  4. Ciasto podziel na dwie części, aby jedna była nieco większa od drugiej;
  5. Większą część zetrzyj na tarce do formy i wyrównaj;
  6. Ciasto w formie upiecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
  7. Resztę ciasta zostaw w lodówce.

Teraz zrób masę budyniową:

  1. Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
  2. Wciąż miksując stopniowo dodawaj cukier i budyń;
  3. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj małym strumieniem olej i ponownie zmiksuj;
  4. Wyłóż gotową masę budyniową na upieczony spód;
  5. Posyp ciasto jagodami, a na koniec zetrzyj resztę ciasta na górę wypieku;
  6. Ciasto piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut;
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej o: