Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na letnią imprezę lub spotkanie rodzinne, to jesteś w dobrym miejscu. Proponujemy ciasto z jagodami i budyniem na kruchym spodzie. Jest nie tylko proste do zrobienia, ale też naprawdę pyszne. Przekonajcie się sami.
Ciasto z jagodami i budyniem - pracę zacznij od skompletowania składników
Do zrobienia ciasta z jagodami będziesz potrzebować poniższych produktów:
Na kruchy spód:
- mąka pszenna - pół kilograma,
- masło - ćwierć kilograma,
- cukier puder - ćwierć szklanki,
- żółtka - 6 sztuk,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki.
Na piankę budyniową:
- białka jaj - 6 sztuk,
- cukier (najlepiej drobny do wypieków) - szklanka,
- cukier waniliowy - łyżka,
- budyń śmietankowy lub waniliowy - 2 opakowania,
- olej - pół szklanki.
Pozostałe składniki:
- jagody - pół kilograma,
- cukier puder - do ozdoby.
Przygotowanie ciasta z jagodami i budyniem jest proste i nie zajmuje wiele czasu
Pracę nad ciastem zacznij od kruchego spodu:
- Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia;
- Dodaj posiekane masło (w temperaturze pokojowej) i żółtka;
- Zagnieć wszystko na jednolitą masę;
- Ciasto podziel na dwie części, aby jedna była nieco większa od drugiej;
- Większą część zetrzyj na tarce do formy i wyrównaj;
- Ciasto w formie upiecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
- Resztę ciasta zostaw w lodówce.
Teraz zrób masę budyniową:
- Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
- Wciąż miksując stopniowo dodawaj cukier i budyń;
- Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj małym strumieniem olej i ponownie zmiksuj;
- Wyłóż gotową masę budyniową na upieczony spód;
- Posyp ciasto jagodami, a na koniec zetrzyj resztę ciasta na górę wypieku;
- Ciasto piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut;
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!