Ogórki w miodzie - przepis na idealnie chrupiącą przekąskę. Najlepszy przetwór na zimę oraz jesień

Latem sezon na świeże warzywa trwa w pełni. Warto dobrze go wykorzystać i zamrozić troszkę lata na resztę roku. To właśnie teraz mrozimy koper, truskawki oraz robimy ogórki w słoikach. Jest mnóstwo przepisów na chrupiące przetwory, dziś na ogórki w miodzie.

Robienie przetworów latem kojarzy mi się z moją babcią. Pamiętam jak przywoziła tonę świeżych warzyw z działki i część z nich kisiła na zimę. Przepisów na ogórki w zalewach jest mnóstwo, od klasycznych po bardziej zwariowane. Dziś przepis na pyszne ogórki w miodzie. Jeśli jeszcze nigdy ich nie robiłeś to koniecznie wypróbuj. Smakują zupełnie inaczej niż klasyczne kiszone. Do dzieła!

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Składniki:

  • Ogórki gruntowe (1 kg)
  • Liście laurowe (2 sztuki)
  • Ziele angielskie (2 sztuki)
  • Pieprz czarny (3 sztuki)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Gorczyca biała (pół łyżeczki)

Zalewa:

  • Sól (2 łyżeczki)
  • Woda (1.5 szklanki)
  • Ocet spirytusowy (pół szklanki)
  • Cukier (niecała szklanka)
  • Miód (6 łyżek)

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie wymyj, możesz śmiało namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie pokrój w grubsze plastry.
  2. Teraz czas na przygotowanie zalewy, do garnka wlej wodę, ocet, cukier i sól. Podgrzewaj na małym ogniu, na sam koniec dodaj miód.
  3. Do słoika włóż ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz gorczycę, ciasno ułóż ogórki.
  4. Zalej wcześniej przygotowaną zalewą.
  5. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 5-10 min.

Gotowe ogórki są idealną przekąską w zimowe wieczory lub  jako dodatek do obiadu. Na wszelkie imprezy jako przystawką nadadzą się równie dobrze. Przetwory na zimę to świetny pomysł na zatrzymanie lata oraz warzywa, które możemy jeść cały rok.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.