Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się rozpadać podczas gotowania

Jak mrozić pierogi, aby podczas gotowania nie posklejały się ze sobą i nie rozpadły? To częsty problem, przez który nieraz musimy wyrzucić dużą część jedzenia. Mamy jednak sposób, aby zaradzić takim sytuacjom. Przed włożeniem ich do zamrażarki należy je zblanszować. Jak to zrobić?
Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Kiedy sezon na jagody i inne owoce jest w pełni, często decydujemy się na przygotowanie pierogów. Aby jednak móc je zjeść także jesienią, musimy je zamrozić. Ważne, aby zrobić to w odpowiedni sposób, dzięki temu żaden z nich się nie podziurawi i nie rozklei.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak mrozić pierogi? Gotować czy nie? Jest inna metoda

Popularne są dwie metody. Mrożenie pierogów na surowo, czyli zaraz po ich zrobieniu, oraz po ugotowaniu i przestudzeniu. Okazuje się jednak, że dobrą metodą jest także inna, pośrednia. Polega ona na blanszowaniu. 

Blanszowanie to nic innego jak krótki kontakt produktu z wrzącą wodą. Najczęściej ta technika stosowana jest względem warzyw. Zblanszowany zielony groszek jest chrupiący i aromatyczny, zmienia kolor na intensywną zieleń, nie tracąc walorów smakowych. 

Jak się okazuje, blanszowanie z powodzeniem może mieć swoje zastosowanie w kuchni także w innych przypadkach. Kiedy świeżo przyrządzone pierogi poddamy temu procesowi, nie będą się sklejać w trakcie mrożenia. Dzięki temu podczas późniejszego gotowania nie będą miały dziur i nie rozpadną się.

Blanszowanie. Jak poprawnie mrozić pierogi z owocami i innym farszem

Blanszowaniu możemy poddawać każdy rodzaj pierogów, bez względu na to, jaki farsz zawierają. Aby najlepiej przygotować je do zamrożenia, należy wykonać kilka prostych czynności.

Przede wszystkim kiedy robimy ciasto na pierogi, to nigdy nie może być zbyt grube i twarde, w przeciwnym razie będą niedogotowane i nienadające się do spożycia. 

Gotujemy wodę w większym garnku, tak aby wrzucone pierogi miały więcej przestrzeni. Dodajemy płaską łyżkę soli. Surowe pierogi wrzucamy do wrzątku i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wyjmujemy je po około 30 sekundach. Przekładamy na tacę lub deskę kuchenną wysmarowaną olejem. Układamy je tak, by nie stykały się ze sobą i pozostawiamy do przestygnięcia. 

Kiedy będą miały temperaturę pokojową, wkładamy je wraz z deską lub tacą do zamrażarki na około dwie godziny, aby lekko przymarzły. Po tym czasie wyjmujemy je i przesypujemy do woreczków. 

Jak długo gotować mrożone pierogi?

Aby uniknąć problemów żołądkowych i nie dopuścić do zatrucia, musimy pamiętać, że nawet zblanszowane uprzednio pierogi należy chwilę pogotować.

Do garnka wlewamy około dwóch litrów wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Znaną praktyką jest także dodawanie odrobiny oleju, co nie tylko uelastycznia gotowane pierogi, ale także zapobiega ich sklejaniu. 

Do gotującej się wody wrzucamy około 10 sztuk pierogów, mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, tak aby nie przykleiły się do dna. Czekamy, aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy je na wolnym ogniu około pięciu minut.

Po tym czasie zestawiamy z kuchenki i za pomocą cedzaka wyciągamy delikatnie z garnka. Przelewamy je letnią wodą i kładziemy na talerz.

Należy pamiętać, że pierogi w czasie gotowania wchłaniają sól dodaną wcześniej do wody, dlatego przed wrzuceniem do garnka kolejnej porcji należy sprawdzić, czy nie ma potrzeby, by lekko ją dosolić.

Więcej o: