Uwielbiam połączenie szpinaku, śmietanki oraz czosnku. Jeśli dodatkowo jest to zaserwowane z dobrym makaronem jestem w siódmym niebie. Makaron to zdecydowanie moja największa kulinarna słabość. Ze sporą ilością sera tworzy duet marzeń. Dziś przepis na banalny makaron ze szpinakiem w sosie serowym, aż nabrałam ochoty na gotowanie. Jeśli nie lubisz szpinaku zamiast niego użyj jarmużu lub innej zieleniny. Do dzieła!
Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy
Składniki:
- Makaron (np. kokardki 300g)
- Szpinak (opakowanie świeżego szpinaku)
- Śmietanka 30% lub 18% (250 ml)
- Czosnek (2-3 ząbki)
- Ser grana padano lub parmezan (spora garść)
- Masło (1 łyżka)
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron. Pamiętaj, aby odebrać pół szklaneczki wody z gotującego się makaronu.
- W międzyczasie zajmij się sosem. Na patelnię wrzuć łyżkę masła, dodaj czosnek oraz szpinak. Całość podsmażaj, aż liście zmiękną, dodaj sól oraz pieprz.
- Przełóż szpinak do miseczki i przemyj patelnię. Wlej śmietankę oraz dodaj ser. Całość podsmażaj na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści, a sos nabierze gęstości.
- Do sosu dodaj szpinak, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki wody z makaronu oraz ugotowany makaron. Połącz wszystkie składniki.
- Wyłóż na talerz i przypraw świeżą natką pietruszki lub dodatkową porcją parmezanu.
Makaron na obiad to zawsze świetna opcja jeśli nie mamy za dużo czasu. Zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a całość robi wrażenie. Śmiało możesz dodać kurczaka, boczek lub inne dodatki, które lubisz. Makaron w sosie serowym ze szpinakiem wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje nawet największemu niejadkowi. Smacznego!