Pomysł na obiad z makaronem - glutenowa uczta z kilku składników. Zajmie ci kilkanaście minut

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Warto umilić go sobie porcją makaronu. To najszybsza opcja na pyszny i pożywny obiad. Jeśli nie wiem, co podać swoim bliskim to zawsze stawiam na makaron w różnych wariacjach.

Uwielbiam połączenie szpinaku, śmietanki oraz czosnku. Jeśli dodatkowo jest to zaserwowane z dobrym makaronem jestem w siódmym niebie. Makaron to zdecydowanie moja największa kulinarna słabość. Ze sporą ilością sera tworzy duet marzeń. Dziś przepis na banalny makaron ze szpinakiem w sosie serowym, aż nabrałam ochoty na gotowanie. Jeśli nie lubisz szpinaku zamiast niego użyj jarmużu lub innej zieleniny. Do dzieła!

Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Składniki:

  • Makaron (np. kokardki 300g)
  • Szpinak (opakowanie świeżego szpinaku)
  • Śmietanka 30% lub 18% (250 ml)
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • Ser grana padano lub parmezan (spora garść)
  • Masło (1 łyżka)
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron. Pamiętaj, aby odebrać pół szklaneczki wody z gotującego się makaronu.
  2. W międzyczasie zajmij się sosem. Na patelnię wrzuć łyżkę masła, dodaj czosnek oraz szpinak. Całość podsmażaj, aż liście zmiękną, dodaj sól oraz pieprz.
  3. Przełóż szpinak do miseczki i przemyj patelnię. Wlej śmietankę oraz dodaj ser. Całość podsmażaj na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści, a sos nabierze gęstości.
  4. Do sosu dodaj szpinak, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki wody z makaronu oraz ugotowany makaron. Połącz wszystkie składniki.
  5. Wyłóż na talerz i przypraw świeżą natką pietruszki lub dodatkową porcją parmezanu.

Makaron na obiad to zawsze świetna opcja jeśli nie mamy za dużo czasu. Zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a całość robi wrażenie. Śmiało możesz dodać kurczaka, boczek lub inne dodatki, które lubisz. Makaron w sosie serowym ze szpinakiem wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje nawet największemu niejadkowi. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA