Ciasto z porzeczkami - idealne na początek sezonu. Szybki i prosty deser na weekend

Ciasto z porzeczkami to idealny deser na lato. Rozpoczął się sezon na te lekko kwaśne owoce, dodanie ich do wypieku sprawia, że ciasto jest soczyste i wyjątkowo smaczne. Posypane cukrem pudrem staje się delikatnym słodko-kwaśnym deserem.
Zobacz wideo Ciasto migdałowe z owocami. Szybkie i pyszne

Porzeczki są źródłem wielu witamin i minerałów, chętnie robimy z nich konfitury, nalewki czy dodajemy do porannej owsianki. Sprawdzą się także jako orzeźwiający składnik domowych wypieków.

Więcej przepisów na ciasto z owocami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem i kruszonką na kefirze. Szybki i puszysty deser

Ciasto z porzeczkami na oleju, jak szybko przygotować puszysty wypiek?

Do przygotowania puszystego ciasta z porzeczkami potrzebujemy zaledwie kilka podstawowych składników i parę minut wolnego czasu. Do tego wypieku najlepiej sprawdzą się czerwone porzeczki, chodź, jeśli ktoś woli czarne, to także śmiało może je dodać.

Słodkie, miękkie i delikatne, a przede wszystkim łatwe w wykonaniu ciasto z owocami sprawdzi się jako letni deser do porannej kawy.

Składniki:

  • szklanka oleju rzepakowego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 pełne szklanki czerwonych porzeczek,
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Przydadzą się także dwie dodatkowe łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia porzeczek, aby wchłonęły nieco soku.

Ciasto na upały. Jagodowa chmurka z musem i galaretką. Przepis na zimny deser bez pieczeniaCiasto na upały. Jagodowa chmurka z musem

Ciasto z porzeczkami i cukrem pudrem. Sposób przygotowania

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z trzema łyżkami cukru. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do białek i wlewając olej ubijać przez kolejne trzy minuty. 
  2. Mąki przesiać i stopniowo dodawać do ubitej piany delikatnie mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki. Wsypać proszek do pieczenia i wymieszać.
  3. Porzeczki obrać z gałązek, opłukać w chłodnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przesypać do miseczki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki ziemniaczanej. 
  4. Znaczną część owoców przełożyć do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać całość.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę a na wierzch wysypać resztę porzeczek.
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy około 45 minut. 
  7. Po tym czasie wyciągamy gotowy wypiek i pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem oprószamy go lekko cukrem pudrem. 

Ciasto smakuje idealnie także w towarzystwie lodów śmietankowych lub bitej śmietany. 

Więcej o: