Błyskawiczny przepis na ciasto z wiśniami. Wystarczy siedem składników

Sezon na wiśnie start! Na bazarkach pojawiły się już skrzynki z tymi owocami i nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do wyśmienitych, słodkich przepisów. Jednym z najlepszych pomysłów jest błyskawiczne ciasto, które zachwyci was swoją delikatnością.

Wiśnie to naszym zdaniem owoce doskonałe. Łączą wyjątkową słodycz, kwaskowatość i świeżość, a co za tym idzie - są świetnym dodatkiem do wszelakich deserów. Ponieważ sezon na wiśnie nie trwa długo, warto wykorzystać każdą chwilę, w której możemy użyć ich w naszej kuchni. Jeśli uda nam się je wydrylować, to połowa pracy za nami. Samo przygotowanie masy na ciasto, nie powinno zająć nam więcej, niż kilka minut.

Proste ciasto z wiśniami. Składniki

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju lub roztopionego masła,
  • 300 g wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 180 st. C.,

2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i szczyptą soli. Ucieraj minimum 5 min, aż do momentu, w którym masa stanie się puszysta,

3. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej lub masło. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą,

4. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem,

5. Masę wylej na blaszkę, na wierzchu ułóż wiśnie,

6. Piecz około 45-50 minut,

7. Opcjonalnie możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.