Wiśnie to naszym zdaniem owoce doskonałe. Łączą wyjątkową słodycz, kwaskowatość i świeżość, a co za tym idzie - są świetnym dodatkiem do wszelakich deserów. Ponieważ sezon na wiśnie nie trwa długo, warto wykorzystać każdą chwilę, w której możemy użyć ich w naszej kuchni. Jeśli uda nam się je wydrylować, to połowa pracy za nami. Samo przygotowanie masy na ciasto, nie powinno zająć nam więcej, niż kilka minut.
1. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 180 st. C.,
2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i szczyptą soli. Ucieraj minimum 5 min, aż do momentu, w którym masa stanie się puszysta,
3. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej lub masło. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą,
4. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem,
5. Masę wylej na blaszkę, na wierzchu ułóż wiśnie,
6. Piecz około 45-50 minut,
7. Opcjonalnie możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!