Dżem z czarnej porzeczki - przepis, który pozwoli zatrzymać smak lata. To tylko dwa składniki

Dżem z czarnej porzeczki to bez wątpienia najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tego owocu. Przepis jest banalny, a do wykonania najlepszego dżemu potrzebujesz jedynie dwóch składników. Jeśli dopiero tworzysz listę przetworów na zimę, pyszny dżem porzeczkowy koniecznie musi się na niej znaleźć.
Zobacz wideo

Dżem z czarnej porzeczki wykorzystasz na wiele pysznych sposobów. Nie tylko jest niezbędnym składnikiem wielu ciast, ale także wyśmienitym dodatkiem do herbaty czy koktajli. Przepis jest banalny i każdy miłośnik owoców powinien go poznać. Oto sprawdzona receptura.

Kiedy sadzić ogórki gruntowe i te na balkonie?Dlaczego ogórki są gorzkie? Możliwe, że źle je obierasz

Dżem z czarnej porzeczki - przepis

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 0,5 kg cukru

Podałam proporcje, oczywiście możesz użyć więcej owoców, jeśli masz taką możliwość.

Dżem z czarnej porzeczki - sposób wykonania

  1. Owoce przełóż do miski i zalej zimną wodą. Płucz je przez 10 minut. Następnie osusz i oderwij ogonki.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Następnie przełóż do niego owoce i dolej odrobinę wody (1/3 szklanki). Na minimalnym ogniu gotuj przeczki, aż puszczą sok.
  3. Kiedy masa owocowa wyraźnie zgęstnieje, dodaj cukier i zamieszaj. Ponownie zagotuj i wyłącz palnik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Następnego dnia ponownie zagotuj dżem. Kiedy będzie tak gęsty, że "łyżka stoi", od razu przelej go do wyparzonych słoiczków.
  5. Słoiczki z dżemem szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Następnie przykryj je kocem i pozostaw na 12 godzin, by ostygły.

Szakszuka, przepis na szybkie i ciepłe śniadanie o aromacie świeżej bazyliiShakshuka: egzotyczna potrawa, która podbija polskie stoły

Taki dżem z czarnej porzeczki możesz spokojnie przechowywać do roku  w ciemnym i suchym miejscu. Nic nie zastąpi domowych przetworów - spróbuj herbaty z łyżką konfitury porzeczkowej - zimą podziękujesz sobie za kilka chwil poświęconych na przygotowanie dżemu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: