Przepis na racuchy z jabłkami a'la Jadzia według Ewy Wachowicz. Ten smak przypomni czasy dzieciństwa

Przepis na racuchy z jabłkami a'la Jadzia według Ewy Wachowicz to prawdziwa smakowa podróż w czasie. Warto wypróbować ten przepis, bo te smaczne placki dosłownie rozpływają się ustach!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

W odcinku 46. programu "Ewa Gotuje" pojawił się przepis na racuchy z jabłkami. Ewa Wachowicz gościła wówczas Jadzię Nalepę, stąd nazwa placków: racuchy a'la Jadzia. Recepturę można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz. Sam przepis jest prosty, szybki i na pewno każdy sobie z nim poradzi, a placuszki dzięki jednemu nietypowemu składnikowi są naprawdę puszyste i pyszne. Przekonajcie się sami.

Przepis na racuchy z jabłkami a'la Jadzia zawiera jeden nietypowy składnik

Placki jabłkowe nie wymagają wielu składników. Potrzebne są tylko podstawowe produkty, które z pewnością znajdują się w większości kuchni:

  • jabłka - 5-7 sztuk (zależnie od wielkości),
  • kefir (to jest nietypowy składnik) - trzy i pół szklanki,
  • mąka - 3 szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • soda oczyszczona - łyżka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól do smaku,
  • cukier puder do posypania racuchów.

Jeśli chcesz, dodaj też cynamon. Możesz posypać nim jabłka, dodać do ciasta albo wymieszać z cukrem pudrem i ozdobić gotowe racuszki.

Przygotowanie racuchów z jabłkami z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo proste

Wykonanie racuchów ala Jadzia składa się z tylko kilku czynności:

  1. Wymieszaj jajka, mąkę, kefir, sodę oczyszczoną i szczyptę soli na gładką masę;
  2. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę;
  3. Jabłka umyj, obierz i drobno pokrój (ewentualnie zetrzyj na tarce, jak wolisz);
  4. Dodaj jabłkami do ciasta i ponownie wymieszaj;
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, nakładaj małe porcje ciasta i piecz placuszki na złoto;
  6. Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej o: