Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Racuchy z jabłkami na cydrze
W odcinku 46. programu "Ewa Gotuje" pojawił się przepis na racuchy z jabłkami. Ewa Wachowicz gościła wówczas Jadzię Nalepę, stąd nazwa placków: racuchy a'la Jadzia. Recepturę można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz. Sam przepis jest prosty, szybki i na pewno każdy sobie z nim poradzi, a placuszki dzięki jednemu nietypowemu składnikowi są naprawdę puszyste i pyszne. Przekonajcie się sami.
Racuchy z jabłkami - przepis na błyskawiczny deser. Tylko kilka składników
Przepis na racuchy z jabłkami a'la Jadzia zawiera jeden nietypowy składnik
Placki jabłkowe nie wymagają wielu składników. Potrzebne są tylko podstawowe produkty, które z pewnością znajdują się w większości kuchni:
- jabłka - 5-7 sztuk (zależnie od wielkości),
- kefir (to jest nietypowy składnik) - trzy i pół szklanki,
- mąka - 3 szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- soda oczyszczona - łyżka,
- tłuszcz do smażenia,
- sól do smaku,
- cukier puder do posypania racuchów.
Jeśli chcesz, dodaj też cynamon. Możesz posypać nim jabłka, dodać do ciasta albo wymieszać z cukrem pudrem i ozdobić gotowe racuszki.
Domowy przepis na racuchy z jabłkami - pyszna przekąska lub pomysł na śniadanie
Przygotowanie racuchów z jabłkami z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo proste
Wykonanie racuchów ala Jadzia składa się z tylko kilku czynności:
- Wymieszaj jajka, mąkę, kefir, sodę oczyszczoną i szczyptę soli na gładką masę;
- Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę;
- Jabłka umyj, obierz i drobno pokrój (ewentualnie zetrzyj na tarce, jak wolisz);
- Dodaj jabłkami do ciasta i ponownie wymieszaj;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, nakładaj małe porcje ciasta i piecz placuszki na złoto;
- Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!