• Link został skopiowany

Ciasto na pierogi z truskawkami - przepis. Będzie miękkie i elastyczne, ale ważna jest woda

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z truskawkami? Okazuje się, ze sekret idealnego i elastycznego ciasta pierogowego tkwi w temperaturze wody. Jednak wśród listy składników nie znajdziemy jednego dodatku, który skutecznie utrudni nam pracę - chodzi oczywiście o jajko.
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Prosty przepis i porady
fot. freeskyline / shutterstock.com
Zobacz wideo

Przepis na ciasto na pierogi powinien znać każdy, kto uważa, że potrafi gotować. Ciasto na pierogi z truskawkami nie różni się od przepisu na pierogi z farszem mięsnym czy warzywnym, ale w każdym przypadku należy dopilnować temperatury. Zapamiętaj, by do ciasta na pierogi dodawać wyłącznie gorącą wodę - wówczas twoje ciasto wyjdzie perfekcyjne, a ty śmiało możesz określić się mianem mistrza pierogów.

Ciasto na pierogi z truskawkami - przepis dla miłośników dań ze słodkim nadzieniem 

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej drobnego lub średniego przemiału (poniżej typu 650)
  • 400 ml lekko ostudzonego wrzątku
  • ok. 35 g masła
  • szczypta drobnoziarnistej soli
  • Dodatkowo: ok. 500 g truskawek, cukier puder do smaku, kwaśna śmietana do podania

Ciasto na pierogi - sposób wykonania

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z odrobiną soli. Gorącą wodę wlej do rondelka i dodaj masło, Wymieszaj, żeby się rozpuściło.
  2. Gorącą wodę cienkim strumieniem wlewaj do mąki i zacznij mieszać - najlepiej użyj drewnianej łyżki, żeby się nie poparzyć. Stopniowo zacznij zagniatać ciasto.
  3. Kiedy twoje ciasto na pierogi będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odłóż na 10 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz. Opłukane truskawki przełóż do miski, lekko oprósz cukrem pudrem i rozgnieć widelcem.
  4. Stolnicę lekko oprósz mąką i przełóż na nią ciasto, podziel je na części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta wycinka kółka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu truskawkowego. Następnie szczelnie zlep boki, tworząc ozdobną falbankę.

Pierogi z truskawkami wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z kwaśna śmietana lub cynamonem. Taki obiad przeniesie cię w czasie - to przecież smak letnich obozów i koloni, a także wakacji u babci.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: