Sałatka grecka z serem feta. Nie znajdziesz w niej liści sałaty. Tradycyjny przepis na horiatiki

Sałatka grecka jest w Polsce znana już od dawna, przez co powstało jej wiele wersji. Najczęściej podawana na sałacie lodowej z pomidorami i dodatkiem sera feta, jednak jej pierwotna forma jest inna. Nasz przepis to oryginalna i tradycyjna postać tego dania.
Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]

Horiatiki, to inaczej wiejska sałatka grecka. Wykonywana z prostych i podstawowych składników, dzięki czemu możemy szybko przygotować ją na śniadanie lub jako dodatek na grilla. 

Sałatka szwabska z szynką i seremSałatka szwabska z szynką i serem. Przepis na szybki dodatek do grilla

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjna sałatka grecka z pomidorami i serem feta, nie ma w niej zielonych liści

Przepisów na sałatkę grecką jest wiele, znaczna część z nich zawiera w dużej mierze liście sałaty lodowej, bądź szpinak. Wystarczy jako jednego ze składników użyć sera feta oraz oliwek, a przygotowane danie zyskuje nazwę greckiego przysmaku.

Jeśli jednak sięgniemy do korzeni, to prawda jest zgoła odmienna. W oryginalnym przepisie nie ma mowy o liściu sałaty. Głównym składnikiem są pomidory, feta, oliwki i czerwona cebula.

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • czerwona cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • zielona papryka,
  • 200 g sera feta,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Sałatka z cukinii na zimęSałatka z cukinii na zimę, czyli jak zamknąć w słoiku smak lata

Sposób przygotowania horiatiki, czyli wiejskiej sałatki greckiej

  1. Pomidory, paprykę i ogórki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Obieramy cebulę i kroimy w krążki, a pomidory w ósemki bądź w dużą kostkę. Paprykę siekamy w cienkie paski a ogórki w grube plastry. 
  3. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, wrzucamy oliwki. Na wierzchu kładziemy duży plaster sera feta. Możemy pokroić go w kostkę jeśli tak będzie nam bardziej smakowało.
  4. Całość lekko solimy i posypujemy oregano. Skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.

W Grecji zdarza się także, że do tak przygotowanej kompozycji, dodawane są kapary lub anchois. 

Więcej o: