Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]
Horiatiki, to inaczej wiejska sałatka grecka. Wykonywana z prostych i podstawowych składników, dzięki czemu możemy szybko przygotować ją na śniadanie lub jako dodatek na grilla.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tradycyjna sałatka grecka z pomidorami i serem feta, nie ma w niej zielonych liści
Przepisów na sałatkę grecką jest wiele, znaczna część z nich zawiera w dużej mierze liście sałaty lodowej, bądź szpinak. Wystarczy jako jednego ze składników użyć sera feta oraz oliwek, a przygotowane danie zyskuje nazwę greckiego przysmaku.
Jeśli jednak sięgniemy do korzeni, to prawda jest zgoła odmienna. W oryginalnym przepisie nie ma mowy o liściu sałaty. Głównym składnikiem są pomidory, feta, oliwki i czerwona cebula.
Składniki:
- 3 duże pomidory,
- 2 ogórki gruntowe,
- czerwona cebula,
- 50 g czarnych oliwek,
- zielona papryka,
- 200 g sera feta,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Sposób przygotowania horiatiki, czyli wiejskiej sałatki greckiej
- Pomidory, paprykę i ogórki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obieramy cebulę i kroimy w krążki, a pomidory w ósemki bądź w dużą kostkę. Paprykę siekamy w cienkie paski a ogórki w grube plastry.
- Wszystkie warzywa przekładamy do miski, wrzucamy oliwki. Na wierzchu kładziemy duży plaster sera feta. Możemy pokroić go w kostkę jeśli tak będzie nam bardziej smakowało.
- Całość lekko solimy i posypujemy oregano. Skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.
W Grecji zdarza się także, że do tak przygotowanej kompozycji, dodawane są kapary lub anchois.