Babka piaskowa jest jednym z najprostszych do przygotowania ciast. Świetnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jeśli mamy dość tradycyjnej waniliowej babki, wystarczy dodać do niej odrobinę soku z cytryny, kakao czy skórki pomarańczowej, aby odkryć ten deser na nowo. Jeśli do ciasta dodamy odrobinę oleju, wyjdzie doskonała i błyskawicznie zniknie ze stołu.
Składniki:
1. W misce umieść razem oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
2. W drugiej, większej misce umieść cukier i wbij jajka. Dodaj cukier waniliowy jeśli chcesz uzyskać waniliowy posmak. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
3. Zmniejsz moc miksera. Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Po dodaniu oleju wyłącz mikser. Wsyp mieszankę składników sypkich i wymieszaj ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
4. Na tym etapie można dodać skórkę z cytryny/pomarańczy, sok z cytryny lub olejek migdałowy i dokładnie, ale delikatnie wmieszać go w ciasto.
5. Delikatnie wymieszane ciasto przelej do formy. Formę z babką piaskową umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto piecz około 45-60 minut. Upieczoną babkę najlepiej studzić przez pierwsze 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć ją z foremki i przestudzić na kratce. Zimną babkę można polać domowym lukrem, na przykład cytrynowym.
Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.