Lane kluski - przepis babci. Miękkie i pyszne, nadają się do każdej zupy. Dzieci będą zachwycone

Lane kluski z przepisu babci są idealnym dodatkiem zarówno do mleka, jak i każdej innej zupy. Robi się je z minimalnej liczby składników i na dodatek - bardzo szybko. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chrust lany

Najczęściej lane kluski dodaje się do mleka, a także rosołu i zupy pomidorowej. Jednak pasują w zasadzie do każdej - spokojnie zastąpią ziemniaki, makaron, ryż czy kaszę. Można je zjeść też na wodzie z dodatkiem syropu owocowego bądź owoców, tak jak wspomniany makaron. Jak zrobić lane kluski z przepisu babci? Bardzo prosto - wymagają tylko kilku składników, a ich przygotowanie to raptem kilka minut.

Lane kluski z przepisu babci robi się z minimum składników. Te produkty na pewno masz w kuchni

Do zrobienia lanych klusek potrzebujesz następujących produktów:

  • mąki - połowy szklanki, 
  • jajek - 2 sztuk,
  • soli (szczypty) do smaku. 

W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę wody. Kluski lane jak sama nazwa wskazuje, wlewa się do zupy. Ciasto musi być wystarczająco rzadkie, aby można je było wlać np. do wrzątku, ale jednocześnie musi być dość zwarte. Preferowane proporcje między jajkami i mąką to dwa do jednego, ale mogą się różnić w zależności od wagi jajek.

Lane kluski z przepisu babci. Zobacz, jak łatwo i szybko je zrobisz.

Sposób przyrządzenia lanych kluski jest bardzo prosty:

  1. Zagotuj wodę (mleko lub dowolną zupę);
  2. Z jajek, mąki, odrobiny soli i ewentualnie wody ubij jednolite ciasto.
    Musi być rzadkie, aby dało się wlać i zarazem zwarte;
  3. Ciasto wlewaj do gorącego płynu powoli, wąskim strumieniem. Kluski powinny się rwać co jakiś czas;
  4. Pamiętaj, aby lać ciasto w dwóch - trzech turach i od różnych stron garnka.
    Powinny się równomiernie rozłożyć w zupie;
  5. Gotuj minutę lub dwie, gdy wypłyną na powierzchnię odczekaj chwilę i gotowe;

Lane kluski gotowane na mleku lub w zupie można od razu podawać. Te na wodzie możesz wcześniej odcedzić. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.