Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Najczęściej lane kluski dodaje się do mleka, a także rosołu i zupy pomidorowej. Jednak pasują w zasadzie do każdej - spokojnie zastąpią ziemniaki, makaron, ryż czy kaszę. Można je zjeść też na wodzie z dodatkiem syropu owocowego bądź owoców, tak jak wspomniany makaron. Jak zrobić lane kluski z przepisu babci? Bardzo prosto - wymagają tylko kilku składników, a ich przygotowanie to raptem kilka minut.
Do zrobienia lanych klusek potrzebujesz następujących produktów:
W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę wody. Kluski lane jak sama nazwa wskazuje, wlewa się do zupy. Ciasto musi być wystarczająco rzadkie, aby można je było wlać np. do wrzątku, ale jednocześnie musi być dość zwarte. Preferowane proporcje między jajkami i mąką to dwa do jednego, ale mogą się różnić w zależności od wagi jajek.
Sposób przyrządzenia lanych kluski jest bardzo prosty:
Lane kluski gotowane na mleku lub w zupie można od razu podawać. Te na wodzie możesz wcześniej odcedzić.
Smacznego!