Polędwiczka wieprzowa - przepis. Obiad, który posmakuje każdemu. Co zrobić, by mięso było miękkie?

Polędwiczka wieprzowa - przepis na tradycyjny obiad, który posmakuje każdemu. Jest niezwykle uniwersalny, gdyż mięso można podawać z różnorodnymi sosami i dodatkami. Co jednak zrobić, by mieć pewność, że mięso będzie miękkie? Podpowiadamy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe duszone i pieczone? Przepis na to niezwykle delikatne mięso warto poznać, by zaserwować podczas niedzielnego obiadu. Zadowolenie domowników gwarantowane!

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa - przepis na duszone mięso

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w plastry.
  2. W misce doprawiamy mięso. Nacieramy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz ewentualnie przyprawami do mięsa.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia lub masło.
  4. Mięso obsmażamy z dwóch stron na złocisty kolor. Na patelni podsmażamy również cebulę i czosnek. Pamiętajmy, by nie smażyć mięsa zbyt długo - wówczas będzie twarde.
  5. Polędwiczki wieprzowe przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Dorzucamy dwa liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy włoszczyznę. Możemy również dodać grzyby lub pieczarki. Całość  dusimy przez około 20 minut.  
  6. Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą i surówką - np. mizerią.

Jak mrozić pierogi?Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się rozpadać podczas gotowania

Jak upiec polędwiczki wieprzowe? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy, myjemy i kroimy na plastry.
  2. Przed pieczeniem możemy zamarynować polędwiczki, żeby smakowały bardziej intensywnie. Jako marynata do pieczonych polędwiczek wieprzowych świetnie sprawdzą się sól, pieprz ziołowy, pieprz zielony, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka. Wszystkie te przyprawy można wymieszać np. z oliwą z oliwek. Przed pieczeniem zamarynowane mięso możemy odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Następnie mięso wykładamy w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy je do specjalnego rękawa do pieczenia.
  4. Polędwiczki pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą i surówką - np. kapustą pekińską z jogurtem naturalnym.

Racuchy z jabłkami (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na puszyste racuchy z jabłkami a'la Jadzia według Ewy Wachowicz

 Smacznego!

Więcej o: