Ser labneh jest nie tylko wyjątkowy pod względem smakowym, ale przede wszystkim posiada cały szereg właściwości. Labneh to niezwykle uniwersalny przysmak, który powstaje z jogurtu naturalnego. Możemy tworzyć z niego różnego rodzaju warianty smakowe. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wspomnieć kilka słów o jego właściwościach. Oto i one:
Jak się robi labneh? Sprawdźmy. Egzotyczna nazwa potrawy sprawia, że możemy pomyśleć, iż potrawa wymaga nie lada kulinarnego kunsztu, jednak nie jest to prawdą. Bazowym składnikiem jest tutaj gęsty jogurt. Dodatki są już kwestią umowną i przede wszystkim uwarunkowaną naszymi preferencjami smakowymi.
Składniki:
Wykonanie:
Gdzie kupić serek labneh? Jeżeli nie chcemy wykonywać go samodzielnie w domu, możemy zakupić gotową wersję. Labneh możemy znaleźć w takich miejscach, jak:
Do czego będzie najlepiej pasować ser labneh? Przysmak z Bliskiego Wschodu to dobry sposób na lekkie, ale pożywne śniadanie bądź kolację. Ponadto możemy zestawiać go także z pizzą, tortillą czy dodać do kanapek. Możemy spożywać go również samodzielnie.
Labneh to serek, który pokochały miliony osób na całym świecie. Nie ma w tym niczego dziwnego. Zachwyca nie tylko smakiem, ciekawą konsystencją, uniwersalnością, ale przede wszystkim właściwościami prozdrowotnymi, które są bardzo istotne dla naszego organizmu.
Zobacz też: Lekki jak chmurka sernik z jogurtów greckich. Wyjdzie idealnie kremowy i delikatny