Makaron z tuńczykiem - klasyk w kilku odsłonach
Makaron z tuńczykiem to proste danie, ale cieszące się bardzo dużym zainteresowaniem. Trudno się dziwić. Jest pożywne, smaczne, a do tego zdrowe. Ponadto wykonamy je naprawdę szybko. Bazowe składniki w połączeniu z niezwykłymi dodatkami dają nam bardzo szerokie pole działania w naszej kuchni. Danie możemy serwować jako obiad, kolację czy nawet przystawkę podczas imprezy z przyjaciółmi.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem z dodatkiem pieczarek i cebuli
Sałatka z tuńczykiem i makaronem z pieczarkami to ciekawa kompozycja smakowa. Danie w wersji na ciepło dobrze wpłynie na nasze jelita, a zawarty w nim tuńczyk dostarczy mnóstwa istotnych składników. Przepis znajdziesz tutaj:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka
- około 400 gramów pieczarek
- 1 cebula
- około 400 gramów makaronu świderki
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 czosnek
- przyprawy: pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 pomidory
- sałata
- papryka
Wykonanie:
- Pieczarki przepłukać i pokroić.
- Cebulę obrać i posiekać. Następnie grzyby i cebulę usmażyć na patelni. Dodać rybę.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Z majonezu, śmietany i wyciśniętego czosnku wykonać sos. Doprawić przyprawami.
- Umyć i pokroić pomidory, paprykę i sałatę.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Makaron z tuńczykiem z puszki i brokułami
Makaron z tuńczykiem z puszki z brokułami to propozycja idealna na lato. Zwłaszcza jeżeli warzywa będą prosto z naszego ogródka. Ekologiczne i pełne witamin! Czego chcieć więcej? Przepis znajduje się poniżej:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka
- 400 gramów makaronu
- 1-2 brokuły
- 1/2 litra passaty pomidorowej
- 1 czosnek
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek wycisnąć i usmażyć na patelni z tuńczykiem. Podlać delikatnie wodą.
- Makaron ugotować.
- Brokuły ugotować na parze, a następnie dodać do patelni. Wlać passatę i dołożyć makaron.
- Śmietanę połączyć z przyprawami. Wyrównać temperaturę i przelać do patelni. Dodać listki świeżej bazylii.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami z dodatkiem sera mozzarella i bazylią
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w towarzystwie mozzarelli to prawdziwy przysmak! Przekonajcie się o tym sami i skorzystajcie z naszego przepisu:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka
- 400 gramów makaronu
- 5 pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
- 1 czosnek
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżki śmietany
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 kostka sera mozzarella
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować.
- Pomidory umyć i wyparzyć. Obrać ze skórki. Zmiksować. Umieścić na rozgrzanej patelni. Dodać koncentrat. Dodać pokrojona cebulę i wyciśnięty czosnek. Całość dusić pod przykryciem.
- Śmietanę wymieszać z przyprawami. Wyrównać temperaturę. Dołożyć makaron. Dodać podzielony na części ser i tuńczyka.
- Na wierzchu umieścić listki bazylii.
Makaron z tuńczykiem i oliwkami - przepis
Makaron z tuńczykiem i oliwkami z dodatkiem parmezanu to typowo śródziemnomorskie danie. Zapraszamy Was do wykonania go. Poniżej receptura:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka
- około 500 gramów makaronu
- około 10 oliwek czarnych
- odrobina oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 300 gramów startego parmezanu
- 1 czosnek
Wykonanie
- Makaron ugotować.
- Na patelni usmażyć tuńczyka z czosnkiem. Chwilę poddusić.
- Następnie dodać przyprawy, makaron, oliwki oraz wyciśnięty czosnek.
- Chwilę podsmażyć i na sam koniec dodać parmezan.
- Opcjonalnie można podawać z listkami świeżej bazylii.
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - dowiedz się, jak przygotować
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem to potrawa, po którą chętnie sięgną zarówno dzieci jak i dorośli. Przepis, który przedstawimy będzie w wersji "ciepłej", dlatego też będziemy mogli z pełnym powodzeniem podać takie danie jako obiad. Receptura jest tutaj:
Składniki:
- 300 gramów mrożonego szpinaku
- 1 puszka tuńczyka
- 400 gramów makaronu
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, czosnek
- kilka ząbków świeżego czosnku
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
Wykonanie:
- Makaron ugotować.
- Na patelni rozpuścić mrożony szpinak. Dodać czosnek i tuńczyka.
- Śmietanę połączyć z majonezem i przyprawami.
- Szczypior umyć i posiekać na drobno.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i chwilę smażyć.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem - warstwowa. Smakowity pomysł na sałatkę na imprezę lub kolację