Tuńczyk z makaronem - 5 banalnie prostych przepisów na obiad. Nie napracujesz się przy nich

Tuńczyk z makaronem to danie, które jest banalne w wykonaniu, a przy tym naprawdę dobre. Wprost idealne dla osób zabieganych i zapracowanych. Możemy wykonać je na wiele sposobów, o czym przekonacie się już za chwilę.

Makaron z tuńczykiem - klasyk w kilku odsłonach

Makaron z tuńczykiem to proste danie, ale cieszące się bardzo dużym zainteresowaniem. Trudno się dziwić. Jest pożywne, smaczne, a do tego zdrowe. Ponadto wykonamy je naprawdę szybko. Bazowe składniki w połączeniu z niezwykłymi dodatkami dają nam bardzo szerokie pole działania w naszej kuchni. Danie możemy serwować jako obiad, kolację czy nawet przystawkę podczas imprezy z przyjaciółmi.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem z dodatkiem pieczarek i cebuli

Sałatka z tuńczykiem i makaronem z pieczarkami to ciekawa kompozycja smakowa. Danie w wersji na ciepło dobrze wpłynie na nasze jelita, a zawarty w nim tuńczyk dostarczy mnóstwa istotnych składników. Przepis znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • około 400 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • około 400 gramów makaronu świderki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czosnek
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 pomidory
  • sałata
  • papryka

Wykonanie:

  1. Pieczarki przepłukać i pokroić.
  2. Cebulę obrać i posiekać. Następnie grzyby i cebulę usmażyć na patelni. Dodać rybę.
  3. W międzyczasie ugotować makaron.
  4. Z majonezu, śmietany i wyciśniętego czosnku wykonać sos. Doprawić przyprawami.
  5. Umyć i pokroić pomidory, paprykę i sałatę.
  6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
  7. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Makaron z tuńczykiem z puszki i brokułami

Makaron z tuńczykiem z puszki z brokułami to propozycja idealna na lato. Zwłaszcza jeżeli warzywa będą prosto z naszego ogródka. Ekologiczne i pełne witamin! Czego chcieć więcej? Przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 400 gramów makaronu
  • 1-2 brokuły
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 1 czosnek
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek wycisnąć i usmażyć na patelni z tuńczykiem. Podlać delikatnie wodą.
  2. Makaron ugotować.
  3. Brokuły ugotować na parze, a następnie dodać do patelni. Wlać passatę i dołożyć makaron.
  4. Śmietanę połączyć z przyprawami. Wyrównać temperaturę i przelać do patelni. Dodać listki świeżej bazylii.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami z dodatkiem sera mozzarella i bazylią

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w towarzystwie mozzarelli to prawdziwy przysmak! Przekonajcie się o tym sami i skorzystajcie z naszego przepisu:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 400 gramów makaronu
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 czosnek
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki śmietany
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 kostka sera mozzarella
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować.
  2. Pomidory umyć i wyparzyć. Obrać ze skórki. Zmiksować. Umieścić na rozgrzanej patelni. Dodać koncentrat. Dodać pokrojona cebulę i wyciśnięty czosnek. Całość dusić pod przykryciem.
  3. Śmietanę wymieszać z przyprawami. Wyrównać temperaturę. Dołożyć makaron. Dodać podzielony na części ser i tuńczyka.
  4. Na wierzchu umieścić listki bazylii.

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - przepis 

Makaron z tuńczykiem i oliwkami z dodatkiem parmezanu  to typowo śródziemnomorskie danie. Zapraszamy Was do wykonania go. Poniżej receptura:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • około 500 gramów makaronu
  • około 10 oliwek czarnych
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 300 gramów startego parmezanu
  • 1 czosnek

Wykonanie

  1. Makaron ugotować.
  2. Na patelni usmażyć tuńczyka z czosnkiem. Chwilę poddusić.
  3. Następnie dodać przyprawy, makaron, oliwki oraz wyciśnięty czosnek.
  4. Chwilę podsmażyć i na sam koniec dodać parmezan.
  5. Opcjonalnie można podawać z listkami świeżej bazylii.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem - dowiedz się, jak przygotować

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem to potrawa, po którą chętnie sięgną zarówno dzieci jak i dorośli. Przepis, który przedstawimy będzie w wersji "ciepłej", dlatego też będziemy mogli z pełnym powodzeniem podać takie danie jako obiad. Receptura jest tutaj:

Składniki:

  • 300 gramów mrożonego szpinaku
  • 1 puszka tuńczyka
  • 400 gramów makaronu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, czosnek
  • kilka ząbków świeżego czosnku
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować.
  2. Na patelni rozpuścić mrożony szpinak. Dodać czosnek i tuńczyka.
  3. Śmietanę połączyć z majonezem i przyprawami.
  4. Szczypior umyć i posiekać na drobno.
  5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i chwilę smażyć.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem - warstwowa. Smakowity pomysł na sałatkę na imprezę lub kolację

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.