Bułeczki bez drożdży. Banalnie proste przepisy na domowe pieczywo
Bułeczki bez drożdży nie są trudne w przygotowaniu. Polecane są zwłaszcza osobom, które muszą wyeliminować drożdże z diety. W artykule przedstawimy bułki na zakwasie oraz z dodatkiem proszku do pieczenia lub maślanki.
Bułki bez drożdży - prosty przepis
Bułki bez drożdży są proste i szybkie w przygotowaniu. Na początku podajemy alternatywny przepis z proszkiem do pieczenia. Oto i on:
Składniki na 12 bułek:
- około 700 gramów mąki pszennej - możemy posłużyć się samopszą bądź mąką orkiszową
- około 400 ml mleka
- około 100 ml oleju roślinnego
- 2 jaja
- około 3 łyżeczek proszku do pieczenia
- około 1,5 łyżeczki soli
- pestki słonecznika
Wykonanie krok po kroku:
- W jednej misce wymieszać mokre produkty, czyli: jajko, mleko, olej
- W drugiej przesianą mąkę, z proszkiem i solą.
- W kolejnym kroku połączyć zawartości 2 misek.
- Dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować 12 bułek. Posypać pestkami, delikatnie naciąć na wierzchu. Przystąpić do pieczenia. Piec w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, przez około 20-25 minut.
Przepis na bułki pszenne z zakwasem
Przepis na bułki pszenne na zakwasie to bardzo ciekawy wariant. Zakwas wpłynie pozytywnie na pracę naszych jelit. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- około 150-200 gramów zakwasu żytniego
- około 1 szklanka wody przefiltrowanej
- około 100 gramów mąki pszennej pełnoziarnista i około 100 gramów mąki pszennej typu 650
- 1-2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Zakwas połączyć z wodą, solą, olejem.
- Przesiać obie mąki. Dodać do wcześniejszych składników.
- Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Na około 2 godziny.
- Następnie odkryć, podzielić na około 8-9 części. Uformować bułki.
- Przygotować blaszkę. Ułożyć bułki na i włożyć do zimnego piekarnika. Zostawić na 30 minut.
- Następnie piec przez 15-20 minut w temperaturze około 230 stopni.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Domowe bułeczki cynamonowe. Sprawdź, jak zrobić bułki śniadaniowe na słodko
Domowe bułeczki cynamonowe to prawdziwy rarytas. Idealne na śniadanie lub do kawy. Bułeczki z cynamonem pokochają zarówno mali jak i duzi. Wypróbujcie poniższy przepis:
Składniki na ciasto:
- około 2,5 szklanek mąki pszennej
- 250 ml mleka lub maślanki naturalnej
- 1 jajko
- połowa szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki wanilii
- połowa łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
- Mąkę przesiać.
- Połączyć mleko, z cukrem, jajkiem, sodą, solą i wanilią.
- Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Uformować masę. Rozwałkować. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić w krążki.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
Przepis na bułki z suszonymi pomidorami, czyli włoskie specjały na stole
Przepis na bułki z dodatkiem pomidorów to dobry pomysł na śniadanie w stylu włoskim. Bułki możemy serwować samodzielnie lub z dodatkami. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- około 350-400 ml wody przefiltrowanej
- 3 łyżki oliwy (może być z suszonych pomidorów)
- około 1/2 kilograma mąki pszennej do wypieków
- 1-2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
- odrobina mleka - do nasączenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki (poza pomidorami i mlekiem) połączyć ze sobą. Wymieszać na jednolitą masę i uformować bułki.
- Posmarować mlekiem. Pomidory pokroić i posypać mini bułki, tak aby się przykleiły.
- Przystąpić do pieczenia. Proces musi trwać około 20 minut w temperaturze około 200 stopni.
- Bułki wystudzić na kratce.
Zobacz też: Chleb z kaszy gryczanej z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez zagniatania i wyrastania. Tylko trzy kroki