Bułeczki bez drożdży. Banalnie proste przepisy na domowe pieczywo

Bułeczki bez drożdży nie są trudne w przygotowaniu. Polecane są zwłaszcza osobom, które muszą wyeliminować drożdże z diety. W artykule przedstawimy bułki na zakwasie oraz z dodatkiem proszku do pieczenia lub maślanki.

Bułki bez drożdży - prosty przepis 

Bułki bez drożdży są proste i szybkie w przygotowaniu. Na początku podajemy alternatywny przepis z proszkiem do pieczenia. Oto i on:

Składniki na 12 bułek:

  • około 700 gramów mąki pszennej - możemy posłużyć się samopszą bądź mąką orkiszową
  • około 400 ml mleka
  • około 100 ml oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • około 3 łyżeczek proszku do pieczenia
  • około 1,5 łyżeczki soli
  • pestki słonecznika

Wykonanie krok po kroku:

  1. W jednej misce wymieszać mokre produkty, czyli: jajko, mleko, olej
  2. W drugiej przesianą mąkę, z proszkiem i solą.
  3. W kolejnym kroku połączyć zawartości 2 misek.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Z masy uformować 12 bułek. Posypać pestkami, delikatnie naciąć na wierzchu. Przystąpić do pieczenia. Piec w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, przez około 20-25 minut.

Przepis na bułki pszenne z zakwasem

Przepis na bułki pszenne na zakwasie to bardzo ciekawy wariant. Zakwas wpłynie pozytywnie na pracę naszych jelit. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • około 150-200 gramów zakwasu żytniego
  • około 1 szklanka wody przefiltrowanej
  • około 100 gramów mąki pszennej pełnoziarnista i około 100 gramów mąki pszennej typu 650
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

  1. Zakwas połączyć z wodą, solą, olejem.
  2. Przesiać obie mąki. Dodać do wcześniejszych składników.
  3. Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Na około 2 godziny.
  4. Następnie odkryć, podzielić na około 8-9 części. Uformować bułki.
  5. Przygotować blaszkę. Ułożyć bułki na i włożyć do zimnego piekarnika. Zostawić na 30 minut.
  6. Następnie piec przez 15-20 minut w temperaturze około 230 stopni.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Domowe bułeczki cynamonowe. Sprawdź, jak zrobić bułki śniadaniowe na słodko

Domowe bułeczki cynamonowe to prawdziwy rarytas. Idealne na śniadanie lub do kawy. Bułeczki z cynamonem pokochają zarówno mali jak i duzi. Wypróbujcie poniższy przepis:

Składniki na ciasto:

  • około 2,5 szklanek mąki pszennej
  • 250 ml mleka lub maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • połowa szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • połowa łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Połączyć mleko, z cukrem, jajkiem, sodą, solą i wanilią.
  3. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Uformować masę. Rozwałkować. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić w krążki.
  4. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.

Przepis na bułki z suszonymi pomidorami, czyli włoskie specjały na stole

Przepis na bułki z dodatkiem pomidorów to dobry pomysł na śniadanie w stylu włoskim. Bułki możemy serwować samodzielnie lub z dodatkami. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • około 350-400 ml wody przefiltrowanej
  • 3 łyżki oliwy (może być z suszonych pomidorów)
  • około 1/2 kilograma mąki pszennej do wypieków
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • odrobina mleka - do nasączenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza pomidorami i mlekiem) połączyć ze sobą. Wymieszać na jednolitą masę i uformować bułki.
  2. Posmarować mlekiem. Pomidory pokroić i posypać mini bułki, tak aby się przykleiły.
  3. Przystąpić do pieczenia. Proces musi trwać około 20 minut w temperaturze około 200 stopni.
  4. Bułki wystudzić na kratce.

Zobacz też: Chleb z kaszy gryczanej z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez zagniatania i wyrastania. Tylko trzy kroki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.