Pizza bianca - poznaj przepis na włoską pizzę. Nie będziesz mógł oderwać się od stołu!

Pizza bianca to jeden z najbardziej popularnych rodzajów pizzy we Włoszech. Przedstawimy kilka przepisów na domową pizzę w białej odsłonie. Idealna na imprezę z bliskimi lub rodzinny obiad w plenerze!

Przepis na pizzę włoską - sprawdź, jak zrobić kultową pizzę we Włoszech

Przepis na pizzę włoską nie musi być trudny. W dawnych czasach pizza była uważana za podstawowy posiłek ludzi biednych, dzisiaj jest ona kultowym przysmakiem! Wersja bianco robi furorę we Włoszech, ale i w innych częściach świata. W Polsce zyskuje ona coraz większą popularność. Chcecie dowiedzieć się, jak ją wykonać? Koniecznie sprawdźcie przepis na pizzę włoską:

Składniki na główne ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 7-10 gramów drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos do pizzy - składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • szklanka śmietanki gęstej - 36 procent
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano, tymianku
  • sól, pieprz

Dodatki do pizzy:

  • 1-2 cebule
  • 150 gramów szynki
  • 100 gramów boczku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 szklanka tartego sera mozzarella

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać 2 łyżki mąki i cukier. Całość wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.
  2. Należy przesiać mąkę. Dodać sól. Całość dokładnie wymieszać. Utworzyć rowek i wlać do niego zaczyn. Wyrobić ciasto.
  3. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
  4. Ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką.
  5. Układamy na blasze papier do pieczenia, a na nim ciasto.
  6. Czas na sos do pizzy. Przepis jest bardzo prosty. Cebule i czosnek posiekać na drobno i usmażyć na patelni. Dołożyć śmietankę, posiekane zioła oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
  7. Kroimy dodatki do pizzy. Następnie układamy na cieście sos oraz dodatki.
  8. Całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze około 200 stopni.

Domowa pizza - poznaj recepturę na pyszną pizzę pieczoną na kamieniu

Domowa pizza to danie dobre na wiele okazji. Pizza to przysmak zarówno dorosłych jak i dzieci. Możecie być pewni, że jeżeli podacie ją na kolację, dzieci będą zachwycone. Ciągnący się ser, unoszący się zapach w całym domu i wyśmienite dodatki. Czego chcieć więcej? Przejdźmy do przepisu na domową pizzę w zmodyfikowanym wydaniu.

Składniki:

  • pół kilograma mąki chlebowej typ 750
  • 1-2 łyżeczki soli
  • około 2 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • około 1 szklanki wody przefiltrowanej
  • około 50 ml oliwy z oliwek
  • garść świeżego rozmarynu
  • 2 garści startego parmezanu
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 200 ml gęstej śmietanki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać. Dodać rozczyn (drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki, cukier, wymieszać i odstawić na 10 min), sól, oliwę. Całość zagnieść i uformować w jednolitą masę. Odstawić na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto.
  2. Wykonać biały sos do pizzy. Natkę umyć i posiekać. To samo zrobić z cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Smażyć na patelni. Dodać przyprawy i śmietankę. Całość chwilę poddusić na wolnym ogniu.
  3. Następnie posmarować sosem ciasto, dołożyć dodatki. Położyć na kamieniu do pieczenia pizzy. Rozgrzać piekarnik. Piec około 20 minut w 200 stopniach C.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Jaki ser do pizzy będzie najbardziej odpowiedni?

Jaki ser do pizzy wybrać? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszych preferencji smakowych. Do pizzy możemy użyć na przykład:

  • tradycyjnego sera żółtego
  • mozzarelli
  • parmezanu
  • sera pleśniowego

Biały sos do pizzy - wypróbuj podstawowy przepis

Biały sos do pizzy inaczej zwanej "pizza bianca" można wykonać na wiele sposobów. Jednak warto znać podstawowy przepis na biały sos do pizzy. Oto i on:

Składniki:

  • około 2 łyżek masła klarowanego
  • około 1 czosnek
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, oregano
  • 200 ml mleka
  • 2 garści startego parmezanu

Wykonanie:

  1. Masło należy włożyć do rondla i podgrzać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dołożyć do masła i chwilę dusić. 
  3. Doprawić przyprawami.
  4. Całość dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mleko. Należy uzyskać jedwabisty krem.
  5. Ściągamy z ognia i dodajemy starty ser. Mieszamy.

Zobacz też: Ciasto na pizzę w stylu chicagowskim. Potrzebna będzie... tortownica

Więcej o:
Copyright © Agora SA