Jakie truskawki na kompot? Przepis na pyszny kompot z truskawek

Kompot z truskawek - pyszny, domowy, tradycyjny. To klasyczny smak i wspomnienie z czasów dzieciństwa. Prosty do wykonania i zdecydowanie zdrowszy od słodkich napojów ze sklepu. Podany z owocami wygląda i smakuje najlepiej. Jakie truskawki na kompot będą najlepsze? Sprawdzamy.

Jakie truskawki na kompot wybierać?

Najlepsze truskawki na kompot to te, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Te, bez pustych przestrzeni w środku na pewno nie będą wypływać na wierzch kompotu. Oczywiście świetnie sprawdzą się owoce dobrze dojrzałe, jednak pamiętajmy, by przed gotowaniem odłożyć te, które są już nadpsute. Jeśli chodzi o odmiany, to na kompot świetnie sprawdzą się odmiany takie jak: dukat, pandora czy uniwersalna polka. Nieco gorzej sprawdzi się bardziej kwaśna senga. 

Zobacz wideo Polecamy:

Kompot z truskawek - banalny przepis

Kompot z truskawek jest pyszny i orzeźwiający, możemy zaserwować go do obiadu. Podany z kostkami lodu będzie idealny na upalne dni. Najlepiej smakuje przygotowywany latem ze świeżych owoców, ale możemy przygotowywać go przez cały rok. Poza sezonem możemy korzystać z owoców mrożonych lub z wcześniej przygotowanego napoju w słoikach. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania – potrzebne nam będą tylko trzy składniki.

Truskawki na kompot powinny być świeże i dojrzałe. 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500-700 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • opcjonalnie sok 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę z cukrem. Pamiętaj, że ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli chcemy przygotować mniej słodki kompot, to dodajmy cukru mniej lub wcale. 

2. Zważ odpowiednią ilość świeżych i dojrzałych truskawek. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki.

3. Do wrzącej wody włóż truskawki i czekaj aż woda powtórnie się zagotuje.

4. Wyłącz gaz i zostaw truskawki w syropie aż do całkowitego wystygnięcia.

5. Jeszcze gorący kompot truskawkowy możesz przelać do dzbanka.

6. Kompot z truskawek możemy pić jeszcze gorący lub po przestudzeniu odstawić go do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Do schłodzonego kompotu można też dodać listki mięty, plasterki cytryny oraz kostki lodu.

Rada: jeśli zależy nam na lepszym i ciekawszym smaku, to do przestudzonego kompotu dodajmy świeżo wyciskany sok z cytryny lub limonki

Ile gotować kompot?

Domowa wersja truskawkowego kompotu jest esencjonalna i słodka. Samodzielnie przygotowany kompot stanowi sam w sobie deser, a nie typowy napój letni. Najlepiej podawać go z truskawkami, na których gotował się napój. Zastanawiacie się ile gotować kompot? Kluczowy jest czas gotowania każdego kompotu bez względu na to z jakich owoców go przygotowujemy. To bardzo ważne, aby kompot gotować maksymalnie 5 minut. Dzięki temu, że truskawki gotujemy bardzo krótko, zachowują one swój kształt, a kompot jest idealnie klarowny.

Zobacz też: Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.