Najlepsze truskawki na kompot to te, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Te, bez pustych przestrzeni w środku na pewno nie będą wypływać na wierzch kompotu. Oczywiście świetnie sprawdzą się owoce dobrze dojrzałe, jednak pamiętajmy, by przed gotowaniem odłożyć te, które są już nadpsute. Jeśli chodzi o odmiany, to na kompot świetnie sprawdzą się odmiany takie jak: dukat, pandora czy uniwersalna polka. Nieco gorzej sprawdzi się bardziej kwaśna senga.
Kompot z truskawek jest pyszny i orzeźwiający, możemy zaserwować go do obiadu. Podany z kostkami lodu będzie idealny na upalne dni. Najlepiej smakuje przygotowywany latem ze świeżych owoców, ale możemy przygotowywać go przez cały rok. Poza sezonem możemy korzystać z owoców mrożonych lub z wcześniej przygotowanego napoju w słoikach. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania – potrzebne nam będą tylko trzy składniki.
Truskawki na kompot powinny być świeże i dojrzałe.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę z cukrem. Pamiętaj, że ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli chcemy przygotować mniej słodki kompot, to dodajmy cukru mniej lub wcale.
2. Zważ odpowiednią ilość świeżych i dojrzałych truskawek. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki.
3. Do wrzącej wody włóż truskawki i czekaj aż woda powtórnie się zagotuje.
4. Wyłącz gaz i zostaw truskawki w syropie aż do całkowitego wystygnięcia.
5. Jeszcze gorący kompot truskawkowy możesz przelać do dzbanka.
6. Kompot z truskawek możemy pić jeszcze gorący lub po przestudzeniu odstawić go do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Do schłodzonego kompotu można też dodać listki mięty, plasterki cytryny oraz kostki lodu.
Rada: jeśli zależy nam na lepszym i ciekawszym smaku, to do przestudzonego kompotu dodajmy świeżo wyciskany sok z cytryny lub limonki.
Domowa wersja truskawkowego kompotu jest esencjonalna i słodka. Samodzielnie przygotowany kompot stanowi sam w sobie deser, a nie typowy napój letni. Najlepiej podawać go z truskawkami, na których gotował się napój. Zastanawiacie się ile gotować kompot? Kluczowy jest czas gotowania każdego kompotu bez względu na to z jakich owoców go przygotowujemy. To bardzo ważne, aby kompot gotować maksymalnie 5 minut. Dzięki temu, że truskawki gotujemy bardzo krótko, zachowują one swój kształt, a kompot jest idealnie klarowny.
Zobacz też: Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek