Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Czarna morwa bywa mylona z białą, ponieważ mimo nazwy potrafi mieć barwę od białej, przez różową, aż do ciemnofioletowej. Jak odróżnić je od siebie? Pamiętajcie, że morwa czarna:
- jest niższa (do 12 m),
- ma większe owoce o słodko - kwaśnym smaku,
- ma wszystkie liście jajowate i piłkowane na brzegach.
Owoce morwy czarnej są idealne do przygotowania bardzo zdrowej nalewki. Zobaczcie, co trzeba zrobić, aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami czarnej morwy.
Nalewka z czarnej morwy. Co jest potrzebne do przygotowania mikstury?
Do zrobienia nalewki ze słodko - kwaśnych owoców morwy czarnej potrzeba tylko czterech składników:
- owoców morwy czarnej - 2 kilogramy,
- spirytusu - litra,
- wódki - litra,
- cukru - kilograma.
Warto zapamiętać, że proporcje spirytusu i wódki to 1:1, a waga cukru to połowa wagi owoców.
Przygotowanie nalewki z czarnej morwy wymaga cierpliwości. Ale naprawdę warto
Przygotowanie mikstury składa się z dwóch etapów. Etap pierwszy:
- Umyj owoce, umieść w słoiku i lekko zgnieć;
- Zalej morwy czarną mieszanką spirytusu i wódki;
- Słoik zamknij i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na dwa tygodnie;
Pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem;
- Zlej powstały płyn (tzw. nalew) do innego naczynia i odstaw.
Etap drugi:
- Owoce zostaw w słoiku i zasyp cukrem. Odstaw na miesiąc;
Pamiętaj, aby potrząsnąć naczyniem co jakiś czas;
- Wymieszaj nalewkę z sokiem owocowym czarnej morwy i odstaw na przynajmniej 3 - 4 miesiące (najlepiej pół roku).
Gotowe!