18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Prosta nalewka z czarnej morwy. Wzmacnia odporność oraz wspiera w walce z miażdżycą i cukrzycą

Nalewka z czarnej morwy (nie pomyl z białą) jest bardzo zdrowa - wzmacnia odporność oraz pomaga walczyć z miażdżycą i cukrzycą. Ta prosta mikstura jest naprawdę wartościowa. Koniecznie zobacz jak ją przygotować, aby skorzystać z jej zdrowotnych właściwości.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Czarna morwa bywa mylona z białą, ponieważ mimo nazwy potrafi mieć barwę od białej, przez różową, aż do ciemnofioletowej. Jak odróżnić je od siebie? Pamiętajcie, że morwa czarna:

  • jest niższa (do 12 m),
  • ma większe owoce o słodko - kwaśnym smaku,
  • ma wszystkie liście jajowate i piłkowane na brzegach.

Owoce morwy czarnej są idealne do przygotowania bardzo zdrowej nalewki. Zobaczcie, co trzeba zrobić, aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami czarnej morwy.

Nalewka z czarnej morwy. Co jest potrzebne do przygotowania mikstury?

Do zrobienia nalewki ze słodko - kwaśnych owoców morwy czarnej potrzeba tylko czterech składników:

  • owoców morwy czarnej - 2 kilogramy,
  • spirytusu - litra,
  • wódki - litra,
  • cukru - kilograma.

Warto zapamiętać, że proporcje spirytusu i wódki to 1:1, a waga cukru to połowa wagi owoców.

Przygotowanie nalewki z czarnej morwy wymaga cierpliwości. Ale naprawdę warto

Przygotowanie mikstury składa się z dwóch etapów. Etap pierwszy:

  1. Umyj owoce, umieść w słoiku i lekko zgnieć;
  2. Zalej morwy czarną mieszanką spirytusu i wódki;
  3. Słoik zamknij i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na dwa tygodnie;
    Pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem;
  4. Zlej powstały płyn (tzw. nalew) do innego naczynia i odstaw.

Etap drugi:

  1. Owoce zostaw w słoiku i zasyp cukrem. Odstaw na miesiąc;
    Pamiętaj, aby potrząsnąć naczyniem co jakiś czas;
  2. Wymieszaj nalewkę z sokiem owocowym czarnej morwy i odstaw na przynajmniej 3 - 4 miesiące (najlepiej pół roku).

Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Agora SA