Jak pasteryzować przetwory? Technika konserwacji jest szybka i łatwa, jeśli przestrzegasz tych zasad

Lato i wakacje to czas sezonowych produktów, które chętnie przerabiamy na dżemy i soki. Jak pasteryzować przetwory, by zachowały smak i aromat przez długi czas? Pomocne mogą okazać się te metody i wskazówki.

Więcej ciekawych rad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasteryzacja to jedna z tych technik konserwowania żywności, której warto się nauczyć. Dzięki niej możemy bowiem zamknąć odrobinę lata w słoikach i cieszyć się wyjątkowym smakiem przetworów jesienią i zimą. Przygotowywanie dżemów, marmolad, czy soków pomaga także ograniczyć marnowanie żywności. 

Pasteryzacja - na czym polega cały proces?

Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nieprzekraczającej stu stopni Celsjusza. Ten proces pozwala na zniszczenie lub zahamowanie wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Dobrze zapasteryzowane przetwory można przechowywać w chłodnych miejscach nawet przez kilka lat!

Wiele osób zastanawia się co można wekować? Najczęściej przygotowuje się przetwory z warzyw i owoców, lecz to nie jedyna możliwość. Dzięki wekowaniu możemy również pasteryzować gotowe już potrawy takie jak zupy, bigos czy gulasz

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Jak pasteryzować przetwory? Metody wekowania

Niezależnie od preferowanego sposobu, do wekowania należy się odpowiednio przygotować. Niezbędne jest dokładne umycie, wyparzenie i osuszenie słoików. To bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie higieny może sprawić, że nasze przetwory się zepsują.

Tradycyjną i jednocześnie najczęściej stosowaną metodą jest pasteryzowanie przetworów w garnku z wodą. Aby uzyskać pożądany efekt i móc przechowywać żywność przez długi okres wystarczy trzymać się kilku poniższych zasad.

  • Należy przełożyć żywność to czystych, wyparzonych i suchych słoików;
  • Pozostawić około trzech centymetrów wolnej przestrzeni pod nakrętką; 
  • Szczelnie zakręcić lub zawekować naczynie; 
  • Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę, zalać naczynie wodą ułożyć słoiki tak, by nie stykały się i zagotować wodę, pamiętając, by jej powierzchnia nie dosięgała do zakrętek; 
  • Od momentu zagotowania wody słoiki pasteryzować od 15 do 50 minut w zależności od produktu; 
  • Wekowanie można uznać za zakończone sukcesem, jeśli denka słoików są wypukłe;
  • Gorące słoiki należy postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia, a następnie przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. 

Kolejną metodą jest pasteryzacja w piekarniku. Warto jednak wspomnieć, że w przypadku wybrania opcji na sucho, sprawdzą się wyłącznie słoiki twist-off. Wersje z elastyczną gumą mogą nie wytrzymać temperatury i spowodować, że przetwory nie będą prawidłowo zawekowane. Ponadto do wekowania w piekarniku należy wybrać słoiki, które nie są uszkodzone. Każde pękniecie, może sprawić, że nasze domowe przetwory nie będą szczelnie zabezpieczone przed utratą świeżości i smaku. Po przełożeniu produktów do szklanych naczyń należy: 

  • Dokładnie zakręcić słoiki;
  • Ułożyć je z zachowaniem odległości, by nie stykały się, ani nie dotykały ścianek piekarnika;
  • Pamiętać o ustawieniu ich wieczkiem do góry;
  • W przypadku pasteryzacji w piekarniku temperatura powinna wynosić 120-130 stopni. Jeśli domowe przetwory zdążyły wystygnąć, należy je włożyć do nienagrzanego piekarnika. W przeciwnym wypadku trzeba poczekać, aż ponownie się nagrzeje;
  • Pasteryzacji w piekarniku powinna trwać 30 minut. po tym czasie należy pozostawić otwarte drzwiczki i zostawić przetwory w środku na kolejne pół godziny;
  • Na sam koniec warto dokręcić dokładnie wieczka i ustawić słoiki do góry dnem. 
Więcej o: