Placki z cukinii to bardzo prosty przepis, którym nakarmimy niejednego miłośnika zielonych dań. Jeśli jednak do zielonego dodamy nieco pomarańczowego koloru, uzyskamy perfekcję smaków - plaski z cukinii z marchewką smakują wyśmienicie. Jeśli więc została ci marchewka z rosołu lub innej zupy, nie wyrzucaj jej - dzięki niej twoje placuszki będą delikatne, aksamitne i jeszcze pyszniejsze.
Placki z cukinii - przepis
Potrzebne składniki:
- 500 g cukinii
- 2-3 gotowane marchewki
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- pół cebuli
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta czosnku
Placki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła sok.
- Kiedy cukinia puści wodę, dokładnie ją odsącz (najlepiej za pomocą gazy lub drobnego sitka). Marchewkę rozdrobnij na purée za pomocą widelca i przełóż do cukinii.
- Do miski z warzywami wbij jajko, dodaj mąkę oraz pieprz, posiekaną cebulę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Patelnię rozgrzej z dodatkiem kilku łyżek oleju. Ciasto na placki z cukinii nakładaj za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki i delikatnie je spłaszcz. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Takie placuszki smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do lunchboxa. Sezon na cukinię w pełni, korzystajmy, ile się da, a już niedługo nowe przepisy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.