Placki z cukinii - przepis. Warzywny odzysk z rosołu idealnie podkreśli ich smak

Placki z cukinii to wyśmienita opcja na dodatek do sosu, gulaszu lub jako samodzielny posiłek podany ze śmietaną. Przepis jest prosty, ale "odzysk z rosołu" fantastycznie wzbogaci ich smak. Masz gotowaną marchewkę? Twoje placki z cukinii będą najlepsze.
Zobacz wideo

Placki z cukinii to bardzo prosty przepis, którym nakarmimy niejednego miłośnika zielonych dań. Jeśli jednak do zielonego dodamy nieco pomarańczowego koloru, uzyskamy perfekcję smaków - plaski z cukinii z marchewką smakują wyśmienicie. Jeśli więc została ci marchewka z rosołu lub innej zupy, nie wyrzucaj jej - dzięki niej twoje placuszki będą delikatne, aksamitne i jeszcze pyszniejsze.

Pikle z ogórkówPikle - przepis na najlepsze ogórki do burgerów i na szybką przekąskę. Zalewa to tylko dwa składniki

Placki z cukinii - przepis 

Potrzebne składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2-3 gotowane marchewki
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • pół cebuli
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta czosnku

Placki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła sok.
  2. Kiedy cukinia puści wodę, dokładnie ją odsącz (najlepiej za pomocą gazy lub drobnego sitka). Marchewkę rozdrobnij na purée za pomocą widelca i przełóż do cukinii.
  3. Do miski z warzywami wbij jajko, dodaj mąkę oraz pieprz, posiekaną cebulę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Patelnię rozgrzej z dodatkiem kilku łyżek oleju. Ciasto na placki z cukinii nakładaj za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki i delikatnie je spłaszcz. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i chrupiące.

Takie placuszki smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do lunchboxa. Sezon na cukinię w pełni, korzystajmy, ile się da, a już niedługo nowe przepisy.

Fasolka po bretońskuGenialna fasolka po bretońsku. Przepis wygrzebany z szuflady babci

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: